Петър Чухов представи пред силистренци цялостното си творчество

На 12 септември в зала „Диоген Вичев” поетът Петър Чухов представи пред силистренци цялостното си творчество. Събитието беше част от празничната програма, свързана с Дните на Силистра.
Вълнуващото авторско литературно четене пред силистренската публика беше съпроводено с философски размисли и стилен литературно-критичен анализ. На събитието присъстваха и членовете на рок групата „Субдибула“ със солистката си – силистренката Ели Раданова. Тази вечер те ще свирят за публиката на Силистра.

ВИЗИТКА: Петър Чухов е роден на 23 юни 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирки, книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“ в Япония, „Славейкова награда“, „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка, Специална награда „Развитие“ за нов български роман, Голямата награда за SMS поезия, „Златен ланец“, „Магията любов“, Национална награда за лирика „Иван Пейчев“, номинация за международната литературна награда „Балканика“. Носител е на множество национални и международни награди, дългогодишен член на журито на едни от най-авторитетните литературни конкурси у нас, регионален редактор за България в Балкански литературен вестник, член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София“, World Haiku Association и Musicautor.

Автор на музика и текстове, свири в много рок групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Гологан“), представя стиховете си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“.

ТВОРЧЕСТВО: „Градината на слабата реалност“ (1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет“), „Руни“ (1998), „Мулето на Педро“ (1999; книга на годината на сп. „Егоист“), „Провинции“ (2000), „Малки дни“ (2002; Национална награда за поезия „Иван Николов“), „Снежни човеци“ (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман „Развитие“), „По-скоро никога“ (2004, по която до 2010 г. се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер), „Три“ (2010), „Когато се завръщат еднорозите“ (2011), на двуезичната (на български и английски) книга с хайку и сенрю „Безопасни игли“ (2008; 2010), по която също е създаден спектакъл с премиера в ТР Сфумато през октомври 2011 г. и която излиза и в Ирландия на ирландски (гейлик) и български – Biorбin Dhъnta (Original Writing, Dublin, 2012), „Когато се завръщат еднорозите“ (2011), детската книга в три части „Игри без играчки“ (2012), „Камуфлаж“ (2014), „Сбогуване с нарцисизма“ (2015), „АДdicted“ (2017), „Достатъчно дълго“ (2019), „Есенен Великден“ (2021), „Запокитеност“ (2021) и „Тишината е спяща красавица“ (2023).

ПЕТЪР ЧУХОВ ПРЕДСТАВИ ТВОРЧЕСТВОТО СИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”На 12 септември в зала „Диоген Вичев”…

Posted by Регионална библиотека "Партений Павлович" on Friday, September 13, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе