Обучение по медийна грамотност в Дулово

От 5 до 9 август Библиотеката при НЧ „Никола Й. Вапцаров 1895” гр. Дулово беше домакин на първото в област Силистра обучение по информационна и медийна грамотност по проект INFORMATION MATTERS, финансиран по програма „Еразъм +“ на ЕС, който е посветен на развитието на умениятa за медийна и дигитална грамотност на възрастните хора. В периода на изпълнение на проекта 5 партньорски организации от 4 европейски държави, сред които и България, са разработили обучителни материали за възрастни, като е създадена и специална програма за подготовка на професионални обучители.

INFORMATION MATTERS се основава на разбирането, че медийна грамотност е способността да се оценяват и разбират с критично отношение медийни съобщения във всички формати, докато дигиталната грамотност помага на хората да се ориентират във все по-интензивното онлайн потребление (например, умения и знания свързани с фукнционирането и използването на платформи на социални медии, уебсайтове и приложения). Целта на Проекта е да подобри дигиталните и медийни компетенции на хора на възраст 55+, чрез разработване и използване на иновативни интерактивни учебни материали с фокус справянето с инфодемията, дезинформацията и фалшивите новини.

В продължение на пет дни осемнадесет души от град Дулово на възраст между 50 и 78 години обсъдиха концепции и теория на медийната и дигитална грамотност, учиха се как да различават дезинформация от мисинформация и разбраха какви цифрови отпечатъци оставя всеки от тях. При всяка от петте срещи участниците задаваха въпроси, дискутираха представените от лектора понятия, коментираха различните си мнения по представените 10 модула на обучителната програма. Огромен интерес предизвика модулът, свързан с медийната грамотност и дигиталните услуги, при което повечето въпроси бяха свързани със сигурните методи за онлайн плащане и бяха разгледани множество примери , свързани с поверителност на финансовите данни, протоколите за сигурност на голям брой банки, опериращи с страната и световните тенденции в стандартите за защита на данни.

За разлика от типичните обучения, голяма част от времето на групата беше посветено не на слушане, а на игри и състезания. В оспорвана надпревара три отбора решаваха тестове и казуси и ловуваха фалшиви новини, а създаването на силни пароли се превърна в единоборство между най-възрастните и по-младите участници.

Според резултатите от тестовете на финала на обучението, целта му за ефективно усвояване на умения за дигитална и медийна грамотност сред обучаеми 55+ е постигната, всички 18 участници показаха, че се справят успешно в дигиталния свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе