Нова Черна кани на Фестивал на мамалигата

СТАТУТ на 12-и Фестивал „Мамалига – Нова Черна 2024 г.”

Общи положения: фестивалът е част от културния календар на община Тутракан и се провежда всяка година в първата събота на месец октомври – т.г. е на на 5.10. Цел на фестивала: Да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна. Да осъществи приемственост между поколенията. Да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри, рецепти и др. характерни за населените места от различните фолклорни области. Да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор в събитието. Да се утвърди като значимо събитие в културния календар на община Тутракан, страната и извън пределите на България.

Условие за участие в неконкурсна част: във фестивала могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и др. формации от страната и чужбина.

Регламент за участие: групи, представящи народни традиции и обичаи – до 10 мин.; фолклорни певчески и инструментални групи – до 6 мин.; танцови школи и клубове за народни хора – до 8 мин.; ансамбли – до 15 мин.; индивидуални изпълнители – до 4 мин. Изпълнителите си осигуряват музикален съпровод на живо или симбек на CD или флаш памет. Организаторите си запазват правото за промени във времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките.

Конкурсна част: Конкурс 1: Приготвяне на мамалига: – право на участие имат майстори – любители в приготвянето на мамалига/качамак/, като мамалигата се приготвя на място на огнище с пиростия или триножник в чувен; бърка се с факалец /дървена лъжица/; поднася се, както са го консумирали нашите баби и дядовци. Критерии за оценка: – техника на приготвяне на мамалигата; – рязане на мамалигата; – вкусови качества; – начин на предлагане на готовото ястие; – етно-визия на целия процес /от приготвянето до поднасянето/. Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса; компетентно жури от майстор-готвачи ще оценява и дегустира ястията. Грамота и плакет за участие.
Класиране 1,2,3 място.

Конкурс 2: Надиграване: – право на участие имат детски школи и клубове изучаващи български фолклорни танци и хора. Регламент на конкурса: – участниците да са любители; – облеклото на участниците е по преценка на ръководителите на групи; – музиката, с която групите ще се явяват, трябва да е предадена 30 мин. преди започване на конкурса; – групите изпълняват две хора: – изпълняване на автентично хоро по избор на групата с времетраене да е 3 мин; – хореографска разработка на хоро по избор.

Критерии за оценка на автентично хоро: – автентичност на хорото; – стил и характер на хорото; – артистичност на изпълнението. Критерии за оценка на разработката: – обработка и композиция на хорото; – техника на изпълнение; – артистичност на изпълнението. Домакините осигуряват компетентно жури за оценяване на групите. Грамота и плакет за участие. Класиране 1, 2, 3 място.

Организация: Организатор на събитието е НЧ „Васил Йорданов-1942 г.” с. Нова Черна, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна. Място на провеждане : на площада пред читалището. Всички разходи по транспорт и пребиваването са за сметка на участниците. Заявки за участие се приемат до 22.09.2024г .включително. Регистрация на участниците 30 минути преди изява на сцената.
Официално откриване 10 ч. Забележка: Организаторите си запазват правото да видео филмират и фото заснемат изпълненията във фестивала, като същите няма да бъдат използвани за накърняване по какъвто и да е било начин на участващите формации.

Контакти: п.к. 7645, с. Нова Черна, ул.”Черно море” 26
община Тутракан, област Силистра, НЧ „Васил Йорданов -1942г”
Телефон за връзка: 0895020195 – Валентина Георгиева – секретар; 0885204571 – Тодорка Владимирова – председател ЧН; e-mail: [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе