Ваканция без риск: Летни клубове по интереси на посещение в полицията и пожарната

За поредна година Областната дирекция на МВР и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра са партньори в реализирането на програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „Летни клубове по интереси“. Усилията на служителите на МВР са насочени към осмисляне на свободното време на децата през лятната ваканция, насърчаване към активност и спорт и създаване на модели за безопасно поведение. В превантивната програма са заложени поредица от посещения в полицейското управление и пожарната и беседи по важни за детското развитие теми.

Днес първи на полицаите гостуваха децата от клуб „Моето лято без риск“. За тях беше подготвена експозиция на полицейска техника, оборудване и снаряжение, а инспектор Алтан Мехмед им разказа как служителите на реда си служат с тях в работното си ежедневие. Гостите имаха възможност да влязат в ролята на полицаи и да изпробват предпазния шлем и бронежилетка. След това посетиха научно-техническата лаборатория, обединената дежурна част, помещенията за задържане и за оказване на полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

Акцент във визитата бе беседата на тема „Предотвратяване на рисково поведение“, изнесена от инспектора в Детска педагогическа стая Ирена Мърова. Тя подробно се спря на опасностите, които крие неправилното поведение на пътя, общуването с непознати, употребата на алкохол и упойващи вещества и др. Под формата на диалог бяха изведени правилни модели на поведение и реакция при различни ситуации.

На финала гостите с интерес проследиха демонстрацията на полицейското куче, което безпогрешно изпълни командите на водача си и заслужи аплодисментите им. Любопитство предизвика полицейският автомобил, който децата детайлно разгледаха и си направиха снимки за спомен.

До края на юли в полицията предстоят още три посещения на клубовете „Млад скаут“ и „Опознай професиите“. Съобразно възрастта им, за тях са подготвени интересни беседи на различни теми, свързани с превенция на рисковото поведение на децата и младежите.

Усвояването на полезни знания и умения за пожарната безопасност и правилна реакция при бедствия, аварии и катастрофи е заложено при посещението на децата в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Нейни служители ще посрещнат клубовете „Млад скаут“ и „Опознай професиите“ и след беседата ще им покажат специализираната техника и оборудване, с което си служат във всекидневната работа.

Превантивната програма на Община Силистра и МКБППМН „Летни клубове по интереси“ е създадена през 2012 г. и се радва на голям интерес. Само през лятото на миналата година  през нея са преминали повече от 300 деца. От самото начало ОДМВР-Силистра с готовност участва в нейното реализиране, тъй като ранната превенция на подрастващите е съществена част от работата на полицейските служители по отношение ограничаването на престъпленията, извършвани от и срещу деца.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе