Председателят на Европейска мрежа „Места на мира“ Едуардо Басо от Португалия участва в събитието за 250 г. на Кючуккайнарджанския договор

Председателят на Европейска мрежа „Места на мира“ Едуардо Басо от Португалия, който участва в събитието за 250 години на Кючуккайнарджанския договор, е публикувал материал за него в сайта на организацията, в която Кайнарджа членува от 2015 г. насам.

На 21 юни 2024 г. Община Кайнарджа отбеляза 250-годишнината от подписания на това място през 1774 г. мирен договор между Руската и Османската империя. Тържествата, в които участваха различни политически и религиозни авторитети от Кайнарджа и Силистренска област, се проведоха през цялата сутрин в Парка на мира и започнаха с три кратки слова, посветени на датата, дадена от кмета на Кайнарджа г-н Любен Сивев, от областния управител на Силистра г-н Илиян Великов и от президента на ENPP Едуардо Басо, последвано от тържествено откриване на паметна плоча в чест на 250 години от Кайнарджанския мирен договор.

Тържествата завършиха с колоквиум за ролята на Кайнарджанския мирен договор в историята на България и Европа с участието на преподаватели от университетите във Велико Търново, Силистра и други места в България, проведен в Посетителския център на парка на Мира.

ENPP присъства на тези тържества по покана на кмета на Кайнарджа и беше представена от председателя на Управителния съвет Едуардо Басо, който постави букет цветя на паметната плоча в чест на 250-ата годишнина от този мирен договор.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе