Силистренска област остава с „връзка“ с Европарламента

С обявлението от ЦИК на новите евродепутати от България стана ясно, че косвената „връзка“ по една или друга настояща или действала в миналото „линия“ със Силистра ни остава чрез Емил Радев от ГЕРБ-СДС – дългогодишен приятел на града и на партийни активисти от региона; Цветелина Пенкова от БСП – родом от Дулово, която повтаря мандат, благодарение на достатъчен брой преференции, позволили ѝ да превърти листата, както и Елена Йончева – бивша силистренска снаха, която също ще продължи работата си в Брюксел, Страсбург и Люксембург и в следващите пет години, в предишния мандат от листата на БСП, този път от ДПС.

От 2007 г. насам в Европарламента винаги е имало по-дебела или по-тънка нишка, водеща към Крайдунавска Добруджа: първо чрез Филиз Хюсменова от ДПС, после заедно в рамките на един мандат с Момчил Неков от БСП и Костадинка Кунев, избрана чрез партия в Гърция. За съжалание, никой не пое инициатива да ги събере поне веднъж заедно в силистра, независимо кой на кой политически бог се кланя. В предишния мандат връзката бе чрез Цветелина Пенкова, поддържаща вече пет години свой Информационен център в областния център, намиращ се в Клуба на БСП, както и от Емил Радев.

Любопитна подробност е, че в преминалите наскоро евроизбори участваха и други двама кандидати, свързани със Силистра: д-р Джевдет Чакъров от ДПС, който спечели мандат, но се отказа, за да остане за пореден път като силистренски народен представител и в 50-ото НС на Република България; както и Вяра Емилова, която бе в евролистата на БСП и вече бе веднъж народен представител у нас.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе