Смесен хор „Седянка“ взеха участие на Международен фестивал на православната музика – Поморие 2024

Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева, който е самодейна певческа формация при НЧ „Доростол-1870“, се завърна от участие в XX-ия Международен фестивал на православната музика – Поморие 2024 г., в който се включиха 21 формации – самодейни, професионални и сугубо църковни, представители на 4 страни – България, Австрия, Сърбия и Молдова. В него силистренци участваха за четвърти път, като са били част от проявата и в нейния прощъпулник през 2004 г.

По време на проявата „Седянка“ получи покана за участие и във второто издание на друг подобен форум – Фестивал за православна музика в град Несебър, дело на Народно читалище „Яна Лъскова – 1905“. Миналия септември за пръв път в старата митрополия в Несебър, построена през 6 в., и носеща името на Божията Премъдрост – Света Софѝя, влезе в ролята си на духовен център и се изпълни с живот, благодарение на православни песнопения в прослава на Пресвета Богородица, тачена като закрилница на града. Според публикация в сайта www.anafora.bg инициаторите на проявата са решили „Старата митрополия „Света Софѝя“ да бъде съсредоточие на подобни начинания в прослава на Божията майка“.

С евентуалното си участие в Несебър на практика „Седянка“ ще продължи традицията да бъде част от прояви с православна певческа тематика, тъй като освен тазгодишното си включване във международния фестивал на православната музика в Поморие има няколко участия в Националния православен фестивал за църковна музика „Св. св. Кирил и Методий“ – град Попово, както и веднъж в десетото издание на Фестивала за източноправославна музика – Сливен 2023 г.

Смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева, който е самодейна певческа формация при НЧ "Доростол-1870", се завърна от…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, June 10, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе