Шестдесет и втората археологическа конференция започна в Силистра

В Силистра вчера започна шестдесет и втората археологическа конференция с участието на повече от сто археолози от цялата страна и на трима гости от Румъния. За втори път след 2006 г. неин домакин е Регионален исторически музей Силистра, чийто директор доц. д-р Николай Тодоров откри форума, предвиден да продължи до 8 юни. Той заяви пред присъстващите, че в рамките на конференцията ще стане видима работата на колегите му от музеи и институти през последната една година. Според него „Грижата за миналото не е политически лозунг за еднократна употреба, а призвание и отдаденост. В Силистра е започнал пътят на редица археолози, придобили тук опит и знания за епохата, към която са имали ангажимент като изследователи“.

Повече от 4 млн. лева са били отделени от държавата за археология през 2023 г. за над 110 проекта, по данни от Министерство на културата, съобщи в приветствието си до участниците във форума Амелия Гешева, заместник-министър на културата. Свое встъпително изказване направи и доц. Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, съорганизатор на проявата.

Областният управител Илиян Великов също отправи послание към участниците в археологическата конференция: „На нас, хората от Силистра, като жители на град – наследник на няколко цивилизации, ни е ясно колко труден и дълъг е пътят до момента, в който един археолог достига до неизследван пласт. И където предвижда или се надява, че в него е съхранен важен за историята предмет или неразкрито до този момент познание за живелите преди нас. Пред Вас, учените археолози, стои и още едно предизвикателство – да опишете откритото, за да стане то достояние на колегите Ви от целия свят. На всички гости пожелавам успех в конференцията и приятно пребиваване в Силистра!“.

Заместник-кметът Стилиян Стойчев представи поздравление от името на Александър Сабанов, кмет на община Силистра, която е съпричастна към конференцията, открита в салона на общината до Дунавския парк – част от Архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“. На 6 юни в рамките на конференцията пред сградата на Археологическия музей в Силистра ще бъде открита паметна плоча в чест на доц. д-р Стефка Ангелова – археолог и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която в продължение на 40 години работи всеотдайно по разкриването на тайните на Средновековния Дръстър.

В официалната част бяха отправени пожелания към всички колегите и към институциите да бъдат в синхрон помежду си и да имат обща визия и стратегия за археологията у нас. Подчертано бе, че обектите в Северна България заслужават внимание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе