Инж. Петър Стефанов – девети в листата на коалиция ЦЕНТЪР за Европейския парламент и кандидат за Народен представител

Г-н Стефанов, нека започнем с винаги интересната тема за социологията – според последното проучване коалиция „ЦЕНТЪР“ взима малко над 2%, какъв е Вашият коментар?

Ще бъда искрен с Вас – резултатите ме разсмяха. Дни наред в кампанията нямаше нито дума за нас. Убеден съм, че резултатът ни е чувствително по-голям. Причината според мен сега да излезе тази Социология е, че агенциите не искат вече да прикриват резултата на „ЦЕНТЪР“, защото след това ще трябва да се обясняват как през цялата кампания и преди нея не са регистрирали гласове за нас, а изведнъж ние сме направили пробив. Това ще им нанесе огромни имиджови и други щети. Сега те правят един хитър номер – решили са да покажат  някакъв минимален процент от резултата ни, а след това ще се оправдаят със статистическа грешка или нещо друго. Този мач вече сме го играли – не можем да бъдем спрени, защото гневът на хората не може да бъде спрян.

Каква е позицията Ви за войната в Украйна?

Ние искаме тази война да спре. Ние се обявяваме против войната, като антихуманно средство за решаване на проблеми. Но Ние от ЦЕНТЪР сме за неутралитет.

Украйна гласува закон, с който забранява преговорите от страна на Украйна за мир с Путин. Но Путин е законно избран представител на Руската Федерация.

Това означава ли, че Украйна няма да преговарят няколко години напред независимо от жертвите които регистрират ежечасно?

Два братски народа се бият и на нас не ни е работа да се месим.

Ние българите сме показали добра воля по отношение на имигрантите от Украйна, но не трябва да изпращаме жива сила.

България е  солидарна с войната, чрез приемане на Украинските бежанци тук, осигуряваме им здравеопазване, осигуряваме възможност да са на нашия трудов пазар, осигуряваме им подслон и т. н.

По този начин българската държава изпълнява съюзническия си дълг към Европейския съюз и НАТО.

Кога България трябва да приеме еврото? Какво е необходимо да знаят хората относно това?

Въпросът за приемането на еврото е доста комплициран.

Както знаем се очаква България да влезе в еврозоната през 2025 година. До тогава трябва да се изготви специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране.

Не става дума обаче само за промени в законодателството. По-важно е какви структурни промени се правят в икономиката.

На 26 юни очакваме конвергентния доклад, в който ЕЦБ ( Европейска Централна Банка) ще каже дали сме готови или не.

Съществуват икономически причини да не сме готови за еврозоната

  • не изпълняваме Критерии за инфлация
  • не изпълняваме Критерия за бюджетен дефицит тази година
  • не изпълняваме критерия за предвидимост.
  • Бяхме вкарани в списъка за пране на пари – т. нар. Сива зона.

Експерти твърдят, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин, но съществува и аргументът за запазване на лева заради нуждата от сериозни структурни реформи в еврозоната, които може да са риск за България.

Еврозоната страда от редица структурни проблеми. Тя не представлява оптимална валутна зона, което води до редица икономически дисбаланси между страните-членки. Този валутен съюз има нужда от сериозни структурни реформи, за да стане функционален. Докато те не бъдат изчистени, за България е по-скоро риск да се присъединява.

Очакваните загуби на бизнеса от превалутирането са между 500 млн. и 1 млрд. лв.

В заключение бих казал, че е твърде рано България да влезе в Еврозоната.

Какво е първото нещо, което бихте направили в Европейския парламент?

Не знам, може би няколко неща наведнъж.

Бих повдигнал въпроса за предоговаряне на Зелената сделка, но същевременно с това и други важни за България теми.

Какво е нужно на Европа, за да има по-силна позиция в международните отношения?

Навечерието на изборите за Европейски парламент през 2024 г. е време за равносметки и обсъждане на перспективи. Поредиците от проблеми и кризи, пред които се изправя ЕС, се превърнаха в предизвикателство за много държавни глави и политици.

В резултат на това ясно се обособи нуждата Европа да е енергийно независима.

Освен това е необходимо да бъде повишена сигурността на гражданите на ЕС.

 Какви ценности и характеристики търсите в едно европейско политическо семейство?

Ние от ЦЕНТЪР, изповядваме демократичните ценности, но да си демократичен, не означава да приемаш всичко, което се спуска по линия на европейския парламент. Преди всичко трябва да се изповядват семейните и християнските ценности.

В този смисъл не мисля, че можем да бъдем част от европейско политическо, което толерира джендър идеологии.

Какво мислите за Зелената сделка? Има ли тя бъдеще у нас?

Ние от Център се обявяваме за предоговаряне на политиката на ЕС за зелената сделка за запазването на въглищните електроцентрали и въгледобива;

Зелената сделка е един неуспешен експеримент. И веднага ви обяснявам защо?

Първо: Въздушните граници на държавите не предотвратяват разпространението на въглеродно емисии между една държава, която не е член на ЕС и такава, която е. Например Турция и България.

Второ: На нас постоянно ни се говори, че трябва да гледаме добрите практики от Европа и ето виждаме как Германия отвори наново въглищните си централи, а Франция развива ядрената си енергетика.

Това какво означава?

Европа недвусмислено показа какъв трябва да бъде подходът към зелената сделка.

Нещо повече – Разчитайки само на електроенергия от фотоволтаици и ветрогенератори ние няма да имаме номиналната мощност, която ни е необходима и, която ни осигуряват АЕЦ и ВЕЦ.

Това означава, че зелената сделка ще превърне България от енергийно независима в енергийно зависима държава. Което всички знаем, че ще има негативни последици за сигурността и икономиката ни.

Доскоро продавахме ток на Европа, а сега започваме да купуваме. Къде е логиката?

Важно е да се спомене, че във въгледобива са заети пряко 10 хил. души и косвено около 90 хил. Затварянето на въглищните централи, ще доведе до изчезване на цял един поминък, до остър спад в стандарта на живот на заетите в този сектор. В резултат на това, ще се стигне до икономически, социални и демографски проблеми сред хората.

Т.Е. зелената сделка е недобро решение за България и българските граждани.

Ние от ЦЕНТЪР сме за инвестиции в модернизация и подобряване на безопасността на съществуващите ядрени централи и изграждане на нови ядрени мощности.

Ядрената енергия е гарант за сигурността и и за енергийната  независимост на България.

Време е за ВАС!

Време е за ЦЕНТЪР!

Гласувайте с бюлетина 8!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе