Балет „Аксел“ с три награди от Международен танцов фестивал в Русе

Модерен балет „Аксел“ към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева участва в XVII Международен танцов фестивал „Танцуваща река“, който се проведе на 1 юни 2024 г. в град Русе. За отличното си представяне децата от школата бяха отличени с три купи, грамоти и медали.

Фестивалът „Танцуваща река“ се провежда ежегодно и е с конкурсен характер. През последните години интересът към него е голям, а участници показват изключително високо ниво и много добра подготовка. В конкурсната програма тази година участие взеха близо 750 танцьори на възраст между 4 и 20 години от България и Румъния. На сцената в залата на Доходното здание те се състезаваха в стиловете „съвременни танци“, „улични танци“, „танцово шоу“, „характерни танци“, разделени в четири възрастови групи. Жури на конкурса бяха: Мария Касабова – солист в балет „Арабеск“, хореограф и режисьор, Станислава Спасова – педагог и хореограф в НУИ „В. Стоянов“ и балетен артист към Държавна опера Русе, Антон Иванов – репетитор на балета към Държавна опера Русе и преподавател в НУИ „В. Стоянов“, Весела Василева – примабалерина на Русенския балет, Ирена Барбукова – солист в балета на Държавна опера Русе, и Петя Димитрова – хореограф и танцов съдия.

Във фестивала „Танцуваща река“ участваха двадесет и две от чаровните балерини на „Аксел“ на възраст от 12 до 18 години. Те се състезава с общо четири свои танца в стиловете „съвременни танци“ и „танцово шоу“ в две от възрастовите групи. Изпълненията на възпитаничките на Адриана Мумджиева изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, а всяко едно от тях, в условията на много силна конкуренция, успя да се пребори и за награда в съответната състезателна категория.

За чудесното представяне на Балет „Аксел“ бяха присъдени следните награди:
• Второ място за танц „Освободени“ в стил „съвременни танци“, категория „голяма група“, възрастова група 12 до 15 г.
• Второ място за танц „Бурлеска“ в стил „танцово шоу“, категория „голяма група“, възрастова група над 16 г.
• Трето място за танц „Изправи се!“ в стил „съвременни танци“, категория „голяма група“, възрастова група над 16 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе