Оставят 37-годишния мъж, обвинен в убийство зад решетките

Силистренски окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 37-годишния П.Е. Той е с повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство на 52-годишният А.С. от село Зафирово, Силистренска област.

Обвиняемият П.Е. е от село Коларово, Силистренска област, осъждан многократно за престъпления от общ характер, безработен, без образование, неграмотен.

Представителят на Окръжна прокуратура-Силистра посочи, че събраните до момента доказателства категорично сочат, че П.Е. е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Прокурора акцентира, че престъплението е тежко умишлено, извършено е с изключителна жестокост, а личността на обвиняемия сочи повишена обществена опасност и риск от рецидив.

Служебния защитник на П.Е. пледира пред съда искането на обвиняемия за по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ с мотив, че само обвиняемия се грижи за 3-годишното си дете, изоставено от майката. Като мотив бе посочено и твърдението на П.Е., че не е целял този обществено опасен резултат.

Обвиняемият каза, че съжалява за случилото се.

След като след като се запозна с материалите по делото и изслуша становища на страните, съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия П.Е. към причинената на пострадалия смърт. П.Е. е многократно осъждан и ефективно изтърпявал наказание „Лишаване от свобода“, поради което съдът приема, че опасността от извършване на друго престъпление е реална. Тези обстоятелства са достатъчни да се приеме кумулативно наличие на всички предпоставки, визирани в чл. 63, ал. 1 от НПК. Също така настоящото обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание не по – малко от 10 години „Лишаване от свобода“ .

Съдът намери, че са налице всички условия за вземане на най-тежката мярка за неотклонение предвид високата степен на обществена опасност на обвиняемия, начина и причините, или по-скоро липсата на причини за извършване на престъплението и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия П.Е.

На основание чл. 63, ал. 12 от НПК съдът определи да бъде уведомена Община Главиница за предприемане на мерки по настаняване на малолетното дете на обвиняемия в подходящо социално заведение.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна .

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе