За шеста поредна година шампион на България в най-мащабното състезание по ИТ е ученик на ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра

За шеста поредна година шампион на България в най-мащабното състезание по ИТ е ученик на ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра.

В град София се проведе националният кръг на международното ученическо състезание Microsoft Office Specialist World Championship 2024, организирано от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В първия кръг се конкурираха 1500 ученици от цялата страна. Сред класираните участници с максимални 1000 точки са и 10 възпитаници на ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Николай Георгиев и Константин Кирилов от 12.а клас, Николай Тодоров от 11.б клас, Толга Вели, Илина Илиева и Траян Тодоров от 10.а клас, Петър Петров, Дани Михайлов и Симеон Събев от 10.б клас и Мартин Здравков от 10.в клас. Петима от учениците се обучават в профил „Математически“, четирима – в профил „Софтуерни и хардуерни науки“ и един в профил „Природни науки“.

Силистренските гимназисти за пореден път демонстрираха отлично своите умения и на финалния кръг заслужено шампион на България стана Константин Кирилов от 12.a клас, който успя да победи всички, като постигна 1000 точки за най-кратко време. Освен него първи в категорията си е Мартин Здравков, който също получи максимален резултат в своята категория. Благодарение на тези свои постижения учениците ще вземат участие на световните финали в САЩ, където ще се състезават с около 500 ученици от над 150 държави. Така възпитаниците на ПМГ „Св. Климент Охридски“ ще представят училището, града и страната ни в най-голямото световно ученическо ИТ състезание, което тази година ще се проведе в Анахайм, Калифорния, от 28.07.2024 г. до 31.08.2024 г.

Отборът на България за Световното на Microsoft се състои от 6 участници, като 2 са от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра. За този изключителен успех огромен принос има инж. Искра Николова, която подготвя учениците в групите за занимания по интереси, с подкрепата и съдействието на ръководството на ПМГ в лицето на г-жа Анелия Невска.

Благодарение на общите усилия от пет години ПМГ „Св. Климент Охридски“ е и Сертификационен център към Стопанския факултет на Софийския университет. Като партньор факултетът е спомогнал за сертифицирането на над 450 силистренски ученици, за което значителен принос има координаторът за България на всички инициативи и проекти, свързани с Microsoft, доц. д-р Николай Нетов.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=938313931418280&id=100057190461038&rdid=Yl7N6mmRoGYywOBr

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе