Десетокласници взеха участие в Образователната програма на Окръжен съд-Силистра

Десетокласници от ПГСУАУ „Атанас Буров“-Силистра пожелаха да посетят Окръжен съд-Силистра, за да усетят атмосферата в съдебната зала и да научат повече за работата на съдиите, и съдебните служители.

Председателят на Окръжен съд-Силистра съдия Пламен Неделчев в непринуден разговор отговори изчерпателно на поставените въпроси и даде интересни примери от съдебната практика по дела за имуществени спорове, дела за развод и упражняване на родителски права. Голям интерес предизвикаха наказателните дела за управление на МПС под въздействие на алкохол и наркотици, както и за притежаване и разпространение на наркотични вещества.

Младите хора бяха посъветвани да не нарушават правилата и законите, защото чистото съдебно минало е много важно за тяхното бъдеще при получаване на определени разрешителни, при постъпване на работа, както и при регистрация за упражняване на определени професии.

Някои от участниците вече бяха посещавали лекции на съдии в други мероприятия на съда.

Всички получиха интересни образователни материали относно опасностите в Интернет, риска от употреба, притежание и разпространение на наркотици, трафика на хора, и предпазването от всички тези опасности.

Инициативите на Окръжен съд – Силистра се провеждат по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и се радват на голям интерес, и положителни отзиви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе