Ученици от СУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“ залесяваха липови фиданки с горските от ДГС Тутракан

В два поредни дни учениците от СУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“ в град Тутракан залесяваха липови фиданки с горските от Държавното горско стопанство в града. Мероприятията са част от инициативите за отбелязване на Седмица на гората – традиционен празник на българската гора и лесовъдите.

На 9 април лесовъди от ДГС „Тутракан“ заедно със 70 деца от четвърти, шести и девети клас, както и преподаватели от СУ „Христо Ботев“ град Тутракан засадиха липови фиданки в двора на училището. Такава инициатива бе проведена и на следващият ден в двора на СУ „Йордан Йовков“ в града. В нея участие взеха 35 деца от четвърти клас и преподаватели от училището. Чрез тези инициативи децата придобиват нови знания за растенията и животните, които обитават горите и практически опит в залесяването на фиданки. Децата се забавляваха като съчетаха труд и игри, а накрая получиха награди.

Служителите на Държавно горско стопанство Тутракан ежегодно отбелязват своят професионален празник с различни мероприятия, включващи залесителски, доброволчески и други видове инициативи. Тази година, освен с уроци по залесяване за ученици, лесовъдите от горското стопанство почетоха Седмицата на гората и с почистване на отпадъци от горски територии в местността „Лагера“, и в защитена местност „Калимок – Бръшлен“. В почистването се включиха тринадесет служители на ДГС „Тутракан“ и двама доброволци от село Белица. Събраните 150 кг. отпадъци са извозени до регламентираните за изхвърляне места.

Ученици от СУ "Христо Ботев" и СУ "Йордан Йовков" залесяваха липови фиданки с горските от ДГС ТутраканВ два поредни…

Posted by Община Тутракан on Thursday, April 11, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе