Магистрати от Силистренски районен съд и ученици от ПМГ заедно срещу агресията

„Обединени срещу агресията във всичките й форми“ бе мотото на срещата на учениците от 5-а клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“-Силистра със съдии от Районен съд-Силистра.

Председателят на съда, съдия Мирослав Христов приветства учениците и отбеляза радостния факт, че някои от тях вече са идвали преди години в съда като гости от други училища.

Много емоции предизвика лекцията на съдия Жанет Борова за различните форми на агресията и тормоза. Учениците разказаха случаи в които те или техни познати са станали обект на обиди, и последвала след това агресия. Младежите получиха ценни знания как да избегнат агресията или как да постъпят при агресивно поведение спрямо тях. Дискутирани бяха и важните въпроси за опасностите във виртуалното пространство, и в ежедневието извън дома.

„Винаги съобщавайте на родителите си къде сте и винаги отговаряйте на техните обаждания; не се отдалечавайте с непознати; не отивайте на непознати места; не споделяйте лични неща за себе си и семейството си, особено в социалните мрежи; никога не се опитвайте сами да разрешите сериозен проблем, а веднага потърсете помощ и се обадете на 112“-бяха част от съветите. Те бяха насочени към безопасността на учениците в ежедневието- у дома, в училище и в общественото пространство.

Специално внимание бе обърнато на вредата от наркотичните вещества, особено на марихуаната, с която дилърите все по-често атакуват младежите на тази възраст. Съдия Борова даде примери за тежката зависимост, загуба на паметта и още много ужасни последици, които неизбежно възникват при употребата на наркотици, дори само на „трева“. Тя разясни и важни моменти от наказателните закони, според които притежаването, отглеждането и разпространението на наркотици е престъпление без значение от количеството.

Много интересни въпроси останаха недискутирани, но учениците получиха обещание за нови срещи в съдебната зала през годината.

Желаещите бяха снимани в съдебната зала в ролята на съдии.

Всички получиха подходящи образователни материали.

Инициативите на Районен съд – Силистра се провеждат по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и се радват на голям интерес, и положителни отзиви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе