Предстои форум, посветен на 250 години „Кючуккайнарджански мирен договор“

В Областна администрация Силистра гостуваха представители на Съюз на учените – Варна в лицето на проф. Нина Дюлгерова и на историка изследовател Валентин Събков. В обща консултативна среща с областния управител Минчо Йорданов, заместник-областния управител Илиян Великов, заместник-кмета на община Кайнарджа Мая Бочева и Бонка Йорданова – секретар на община Кайнарджа, бе обсъдено предложение за провеждане на научен форум.

Той е посветен на 250-ата година от Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и османската империя, сключен през 1774 г., оставайки в историята със своето значение за народите на Балканите, на Европа и на света като цяло. Да станат част от форума ще бъдат поканени и местни автори – учени, краеведи и историци. Най-късно месец преди събитието, което по предварителна нагласа е насрочено за 21 юни т.г., ще бъдат определени формата, съдържанието и списъкът на участниците.

От близо десет години община Кайнарджа е първият административен център в България, приет за равноправен член в Европейска мрежа „Места на мира“. През м. октомври м.г. в Кайнарджа бе проведено общо събрание на Мрежата, обединяваща населени места в Европа, на чиито територии са били подписани мирни договори, оставили трайни следи в световната история. и пак тогава в общината гостуваха студенти по линия на програма „Еразъм +“.

Мрежата насочва страните към опазване на историческото и архитектурното наследство в тези селища, прави ги също известни и посещаеми. Историческата чешма, свързана със събитието, е от 1892 г., а през 1942 г. тя е обновена, за да бъде превърната впоследствие в акцент в парково пространство.

Архив от сайта на Областна администрация Силистра: „Част от него е и Посетителски туристически информационен център с малка документална изложба и зала за провеждане на различни форми на общуване. На територията на парка се провежда всяка година фестивалът „Край чешмата, под върбата“. Паметници на знакови личности – Екатерина Велика и граф Пьотр Румянцев, допълват атмосферата в парка. Налична е и сцена за културни прояви. През 2018 г. на нея бе проведен фестивалът „В песен, слово, шарка – мирът да грее ярко”, посветен на мира по света“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе