Окръжния съд в Силистра остави постоянната мярка „подписа“ за притежател на наркотици от Тутраканско

Силистренският окръжен съд не уважи протеста на Районна прокуратура-Тутракан против определение на Районен съд-Тутракан, с което на В.К. е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

С протеста си прокурора от Районна прокуратура-Тутракан искаше въззивният съд да се произнесе с определение, с което да наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. К.

В.К. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, за това, че от неустановена дата до 23.02.2024 в село Малък Преславец, община Главиница, област Силистра е придобил и държал без надлежно разрешение високорискови наркотични вещества – 700 грама бруто тегло канабис и половин хапче оксикодон.

В съдебно заседание прокурорът от Окръжна прокуратура поддържаше протеста частично, като изложи становище за определяне на друга мярка за неотклонение, а именно „парична гаранция“.

Защитата на обвиняемия В.К. оспори протеста, а в последната си дума В.К. заяви, че се разкайва, че ще си понесе отговорността за всичко и помоли съда да остави определената му от тутраканския съд мярка за неотклонение „подписка“.

Въззивният съд сподели направените от първоинстанционния съд изводи, че е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което му е предявено обвинение. Към момента обаче липсва яснота относно крайното количество и цена на иззетият канабис, тъй като от общо 700 грама бруто тегло канабис, 682 грама представляват съвкупност от стъбла, клони, листа, стръкове и съцветия. Липсват и данни за установено точно количество и активно вещество, оставащи след отделянето на стъблата. От данните по делото е видно, че тези растения са набрани от полето и са за лична употреба. Правилно е отчетена липсата на реална опасност от укриване, обосноваваща се от наличието на постоянен адрес на обвиняемия, а също че е неосъждан и признава вината си. От данните по делото не може да се извлече и наличие на реална опасност от извършване на друго престъпление. Наказателния състав прие, че наложената мярка е законосъобразна, съобразена е и с материалното положение на обвиняемия, и е в състояние да изпълни целите на закона, визирани в разпоредбата на чл.57 от НПК. Допълнителна гаранция за това е наложената забрана за напускане пределите на Република България.

Въз основа на гореизложеното, силистренски окръжен съд потвърди определението на Районен съд-Тутракан, с което за втори път не бе уважено искането на прокуратурата за вземане на по-тежка мярка за неотклонение спрямо И.Д.

Определението на Окръжен съд-Силистра не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе