Обвинен в разпространение на хероин и метаамфетамини ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение

Мъж, обвинен в наркоразпространение в Силистра, ще продължи да бъде задържан под стража. Това реши Варненският апелативен съд, като потвърди определение на Силистренския окръжен съд, с което е била отхвърлена молбата на обвиняемия за по-лека мярка за неотклонение. Производството пред въззивната инстанция бе образувано след постъпила жалба от защитата.

Християн И. е привлечен към наказателна отговорност за разпространение на наркотични вещества при условията на продължавано престъпление. Прокуратурата смята, че той се е занимавал с тази дейност между ноември 2022 г. и януари тази година. Разпитани свидетели твърдят, че се снабдявали от 29-годишния мъж с хероин и метаамфетамини. Има данни, взети предвид от Окръжния съд, че той е разпространявал на посредници, които ги продавали на уличния пазар и отчитали печалбата си на него.

Пред въззивната инстанция адвокатът на Християн посочи, че най-тежката мярка е нецелесъобразна и незаконосъобразна. Той постави под въпрос наличието на обосновано предположение за авторството на деянието.

Представителят на Апелативната прокуратура се солидаризира със съображенията на Окръжния съд, тъй като доказателствата не са разколебани. Още повече че са събрани нови такива, които подкрепят обвинението.

Апелативният съд прецени, че жалбата на защитата е неоснователна. Горната инстанция съобрази повдигнатото обвинение за разпространение на наркотици при продължавано престъпление, което законът наказва с лишаване от свобода. Доказателствената съвкупност не дискредитира извода за обосновано подозрение за съпричастността на обвиняемия към вмененото му деяние. Напротив, доказателствата са еднопосочни  и говорят за разпространителска деятелност на хероин и метаамфетамин. Опасността при по-лека мярка Християн И. да извърши престъпление се извлича от характеристиката на престъпната дейност и организацията, създадена по разпространението на незаконни вещества. Пряка е и опасността от осъществяване на престъпление срещу правосъдието чрез оказване на въздействие върху свидетели.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна заключи, че определението на Окръжния съд е законосъобразно и обосновано, като го отхвърли единствено в частта, в която е бил определен двумесечен срок, в който не се допуска ново искане за промяна на мярката. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе