Тутракан отбеляза 3-ти март

Десетки граждани се стекоха в парк „Христо Ботев“ в гр. Тутракан, където се състоя тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Преди 146 години на този ден са направени първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава.

„Отново е 3-ти март – дата свещена, ден – най-съкровен в календара на българската национална история. За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близа 500 години е без своя политическа и духовна свобода.

На този ден преди 146 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа” – посочиха водещите Християна Косулиева и Виктор Горанов.

Събитието премина с участието на Мемориалната чета „Таньо войвода“, Дамски блок и представителни блокове от СУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“.

Командващ заря-проверката бе почетният гражданин на Тутракан подполк. Борислав Калчовски от Военна академия „Г.С.Раковски“.

Присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

„Нека в този тържествен ден отдадем почит пред паметта на хилядите оставили костите си на българска земя, за което неми свидетели са многобройните паметници, с които е осеяна – посочи в словото си кметът д-р Стефанов. – Поклон пред силата, морала и паметта на героите, които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството! Нека споменът от онова славно време бъде вдъхновение за по-добри дела днес. И дано не само на този светъл ден застанем заедно обединени и единни за просперитета и щастливото бъдеще на нашата прекрасна Родина! Да живее България!”

Пред паметниците на Ботев и на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на Община Тутракан, Общински съвет-Тутракан, Исторически музей, политически партии и граждани.

Празникът завърши със заря и изпълнения на Вокални формации към ОЦИД и младата народна изпълнителка Нелина Иванова.

Десетки граждани се стекоха в парк "Христо Ботев" в гр. Тутракан, където се състоя тържествената заря-проверка по повод…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Sunday, March 3, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе