Оставиха в ареста 31-годишен мъж, откраднал лек автомобил в село Руйно

Делото в Окръжен съд-Силистра е образувано по жалба на Т.В. от село Руйно, община Дулово, област Силистра, обвинен в това, че на 12.02.2024година противозаконно е отнел чуждо МПС –лек автомобил от владението на баща си Т.А. без негово съгласие с намерение да го ползва.

Обвиняемият Т.В. е на 31 години, никога не е имал свидетелство за управление на МПС/шофьорска книжка, осъждан е за престъпления по транспорта, като последната му присъда от 2022 година е с изпитателен срок от три години, т.е. деянието, за което му е повдигнато обвинение е в изпитателния срок.

Пострадалият от престъплението Т.А. подал сигнал на ЕЕН 112 веднага след като установил, че автомобила му е отнет без негово знание и съгласие, като при последвалите действия на служителите на РУ-Дулово лекият автомобил бил спрян, а водача му Т.В. е привлечен в качеството на обвиняем.

В съдебно заседание обвиняемият Т.А. поиска от съда по-лека мярка за неотклонение като твърдеше, че е бил подведен да вземе автомобила от негов приятел. Той се позова на необходимостта да управлява бизнеса си и да извършва трудова дейност в Белгия. Т.А. заяви, че грешката е негова и „не би направил друг път такова нещо“.

Представителят на прокуратурата беше категоричен, че по делото са събрани достатъчно доказателства и са налице всички законови предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение, взета от първоинстанционния съд.

Според съда опасността обвиняемия да извърши ново престъпление се извлича от данните за съдебното му минало, от които е видно, че по отношение на същия има пет влезли в сила съдебни акта, всички за престъпления по транспорта. Освен това са налице основателни причини да се предполага, че обвиняемия може да се отклони от пределите на страната, което сериозно ще затрудни своевременното приключване на наказателното производство.

С оглед на това съдът прие, че единствено мярката за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Т.В. към настоящия момент е адекватна, поради което потвърди определението на Районен съд-Дулово като обосновано и законосъобразно.

Определението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе