Поклон пред сподвижника на Васил Левски в село Ветрен – възрожденеца Велико Скуртулов

За поредна година в село Ветрен, община Силистра, представители на местното кметство и НЧ „Димитър Благоев“, посетиха къщата на възрожденеца Велико Скуртулов, за да отбележат годишнината от гибелта на Васил Левски. И да поднесат своя поклон пред тяхната и на сподвижниците им саможертва в името на освобождението на България. За силистренската „връзка“ на Левски няма исторически доказателства, но има спомени на съвременици, както и книги по темата.

В книгата „Силистра“ на журналиста Филип Македонски, издадена през 1942 г. в тираж от 5 000 бр., която обаче повече не е преиздавана, четем: „Силистренският революционен комитет е имал връзка и с апостола Васил Левски. През 1869 г. той пристига във Варна и търси удобен случай и начин да се прехвърли във Влашко. Случаят го събира с Гено Чолаков (бел. ред.-да припомним, че днес на къщата му в Силистра има паметна плоча по повод „връзката“ им), който се бил току-що завърнал от Цариград, където е бил по търговски работи. Левски му открил намерението си. Чолаков дал съгласието си да му помогне и двамата дошли в Силистра.

За да не буди подозрение в града, Левски бил назначен за учител и за черковен певец в православен храм „Св. св. Петър и Павел“ в града (според други твърдения е пял и в храма „Св. ВМЧК Димитър“ в Калипетрово). На четвъртия ден обаче, вместо да иде на училище, той заминал за село Ветрен, преоблечен като свещеник, откъдето верни на Комитета хора то превели с лодка през река Дунав“ (бел.-по този повод паметна плоча има и на къщата на възрожденеца Велико Скуртулов в крайдунавското село).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе