Заместник-областният управител Илиян Великов представи областта на Съвместна българо-румънска земеделска работна група

В град Русе с участието на заместник-областния управител на област Силистра Илиян Великов бе проведено поредното заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група, на което бяха обсъдени новости в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки в полза на фермерите. Директорът на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Силистра Веселина Монева също участва във форума.

Водещият заседанието като председател на Групата Георги Георгиев, който е заместник-областен управител на област Русе, я определи като ефективен инструмент за развитие на агропредприемачеството и на двустранните отношения между България и Румъния. Сред акцентите през тази година са възможностите за развитие на винения туризъм в региона, на оранжерийното производство на зеленчуци и плодове, както и производството на продукти от бял трън.

На вниманието на участниците бе месопреработвателният бранш в областта, както и производството на пелети. Обсъдено е също производството на традиционни хлебни и сладкарски изделия. Посетено на място е стопанство за генетично застрашени сортове от овошки, цех за пакетиране на ядки и производство на масла, а също и във връзка с вносители на селскостопанска техника. Специално внимание бе отделено на значението на конния спорт при рехабилитацията на деца с увреждания.

В отделен делови момент бе предадено ръководството на Комисията в лицето на Кристиян Анкулеску, който е заместник-председателя на Окръжен съвет – Гюргево , за да бъде начело на Групата през следващата половин година. Сред гостите бяха и представители на различни институции от няколко съседни административни области. Форумът е резултат от съвместна организация на Областна администрация – Русе, Окръжен съвет – Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“, чиито изпълнителен директор Лили Ганчева бе сред участниците в заседанието, следващото от които е през месец март в Република Румъния.

В град Русе с участието на заместник-областния управител на област Силистра Илиян Великов бе проведено поредното…

Posted by Jordan Georgiev on Thursday, February 15, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе