14 февруари – ден на археолога

Днес е  Деня на археолога – 14 февруари. Археологията е наука, която изучава човешката дейност в миналото, чрез възстановяване и анализ на материалната култура и по данни на околната среда. Най-голямото археологическо наследство в Тутракан може да видите разхождайки се в Крайдунавския парк, когато пред погледа ви се разкрива част от античната крепост Трансмариска. Но как е започнало?

През юни 1995 година при подравняване на терен за строителство на гаражи се разкрива част от Северната крепостна стена на Трансмариска. Предприемат се спасителни разкопки с научен ръководител Л. Вагалински, организирани и финансирани от Исторически музей – Тутракан. През 1996 – 1997 г. разкопките са редовни. Разкрити, проучени и документирани са 41 м от северната крепостната стена с две четириъгълни бойни кули към нея.

През 1989 – 1990 г. разкопките са спасителни, а от 1991 – 1992 г. редовни.

Въз основа на проект одобрен от НИПК през 1999 – 2000 г. обекта е реставриран и консервиран със съответното благоустрояване на терена около него. По Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. на община Тутракан е финансиран проект „Трансмариска – древното начало на Тутракан” се извършва консервация, реставрация и експониране на кули и крепостна стена.

В този си вид Трансмариска има и несъмнена стойност като туристическа атракция за града.

⚒Уважаеми приятели на музея в Тутракан, посетители на културното наследство на града на Българската бойна слава,…

Posted by Исторически Музей Тутракан on Sunday, February 11, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе