Делото на св. Андрей в Добруджа заслужава научна разработка

В митрополитския дом на Доростолска епархия неговият стопанин митрополит Яков влезе в ролята на гостоприемен домакин, приемайки на посещение д-р Йордан Касабов от Силистра, който е автор на няколко родолюбиви книги. Всички те са на теми, свързани с българската духовност, като в определена степен повечето от тях засягат и християнската религия с проявления в обществото в продължение на векове. Етнологът подари с посвещение на Негово Високопреосвещенство своя изследователски труд „Шиковското население в Добруджа“, в който се пресичат в продължение на столетия съдбите на десетки български родове.

В проведения свободен многоспектърен разговор са засегнати въпроси с разнообразно съдържание. По някои от тях трябва задълбочена научна разработка. Примерно, за пътя на св. Андрей през Добруджа, предвид наличието на идея за манастир на негово име в района на т.нар. подвижен престол в Сухоречието. Още: за дейността в Силистра на първия български патриарх Дамян, както и за взаимоотношенията между отделните етноси и свързаните с тях религии на българска основа, и др.

Д-р Касабов припомни, че освен на представителите на църквата, и на много „светски“ хора от Силистра и региона дължим възстановяването в началото на настоящия век на Доростолска епархия с център Силистра. В миналото той е бил епархийски настоятел и делегат избирател на църковно-народни събори. А като кмет на населено място в община Силистра се е докосвал неведнъж до работата на институциите и на различните вероизповедания, включително християнството.

Достойна благодарност и признание заслужава и Негово Светейшество патриарх Неофит, тогава в качеството му на митрополит на някогашната Доростоло-Червенска епархия с център Русе. В днешно време Доростолска епархия е център на събития, в които участват служители на църквата и миряни от различни страни – Румъния, Молдова, Украйна, Северна Македония и др. Митрополит Яков и свещеници от епархията се включват в реципрочни църковни мероприятия в съседни държави.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе