Ритуал по честване на 146 г. от освобождението на Силистра от османско владичество

Град Силистра. 10 февруари, ул. Омуртаг 9 – паметна плоча, посветена на посрещането на освободителните руски войски. Ритуал по честване на 146 г. от освобождението на града от османско владичество. Почетен караул от представители на Клуб „Млади възрожденци“ при ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Слово на кмета на община Силистра Александър Сабанов. Стихотворение изпълни Ростислав Коконов. Венци и цветя от институции, неправителствени организации, патриотични клубове и граждани.

Събитията са част от програмата „В прослава на свободата“ в чест на почитта към подвига и саможертвата на хилядите родолюбиви българи и руски воини, към опълченците от нашия край, отдали живота си за свободата на Родината.

Молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на община Силистра отслужи Доростолският митрополит Яков в съслужие с отци от епархията.
Шествието бе водено от Градски духов оркестър.

Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха кметът Александър Сабанов ш виговият екип; председателят на Общинския съвет Димитър Трендафилов, и общински съветници от различни групи; Негово Високопреосвещенство митрополит Яков и отци от Доростолска епархия; областният управител Минчо Йорданов и неговият заместник Илиян Великов; представители на политически партии, коалиции, сдружения, кметове и председатели на общински съвети от минали мандати, представителни групи от училища и граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе