Кметът на Силистра проведе срещи с директорите на общинските училища, детски градини и ясли

Кметът на Община Силистра г-н Александър Сабанов проведе срещи с директорите на общинските училища, детски градини и ясли.

Повод за срещите бе нарастващият брой заболели от респираторни заболявания и грип в образователните и здравни институции, като това са не само деца, но и педагогически персонал. Г-н Сабанов обсъди с ръководителите на заведенията, главния секретар на РЗИ Силистра г-жа Нина Димитрова, зам.-кмета г-н Стилиян Стойчев и експерти от отдел “Образование и младежки дейности” актуалното състояние в общината.

Всички директори на училища докладваха за значително повишаване на броя на отсъстващи по здравословни причини, както и за стриктно спазване на издадената от РЗИ заповед за превантивни мерки. Те констатираха по-висок процент отсъстващи от начален етап на образование (до 4-ти клас).

Главният секретар на РЗИ представи информация за ситуацията на областно ниво, където броя на болните е 203 души на 10 000 на седмична база, което е под средното за страната. Тя отчете по-висока заболеваемост при деца от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. При повишаване на броя предстои да се свика областен щаб, в който ще участват представители на общините, РУО и областна администрация.

В повечето детски градини и ясли нивото на отсъстващи е над 50 процента, като по-голямата част са заболели, а не превантивно спрели посещения. Директорите заявиха наличие и на други заболявания като скарлатина и Ковид.

В края на срещите присъстващите се изразиха готовност за ежедневно споделяне на информация с цел навременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението на циркулиращите вируси.

Кметът на Община Силистра заяви готовност да издаде заповед за два неучебни дни при повишаване на заболеваемостта, като подчерта че решението кога да бъдат обявени ще бъде задължително съгласувано с директорите.

Кметът на Община Силистра г-н Александър Сабанов проведе срещи с директорите на общинските училища, детски градини и…

Posted by Община Силистра on Wednesday, January 24, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе