Увеличава се броят на започналите работа през ноември в Силистренско

Започналите работа регистрирани безработни лица през ноември са 456, сочи административната статистика на Агенция по заетостта, като се отчита 56,7% ръст спрямо октомври. Това съобщи за Общинско радио-Силистра Милена Перчемлиева, директор дирекция „Бюро по труда“ Силистра. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в държавното управление – 42,89%, следват започналите работа в сферата на търговията – 11,1%, селското и горското стопанство – 6,8%, преработващата промишленост – 5,4%, образованието – 5,2%, хотелиерството и ресторантьорството и хуманното здравеопазване с по 3% и др. Високият дял на започналите работа безработни в държавното управление се дължи на включените лица в аварийни дейности за преодоляване на последствията от бедствията, сполетели страната през октомври. През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 8 лица от групата на заетите и пенсионерите.

През ноември 65,6% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. Трудова реализация чрез субсидирани работни места са намерили 157 безработни от рисковите групи – 142 по програми и мерки за заетост и 15 по схема на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2020-2027.

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица в област Силистра през м.ноември е 10,8%, което е с 0,2 п.п. повече спрямо месец октомври. Равнището на регистрираната безработица в страната през ноември се задържа на 5.5%, посочи Перчемлиева.

Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца от област Силистра (в бюрата по труда в Силистра, Дулово и Тутракан) е 3826, като повишението спрямо миналия месец е само със 77 лица.

От изнесените данни стана ясно, че по общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Кайнарджа – 48,3% /540/, следвана от Главиница – 26,4% /672/, Алфатар – 18,8% /160/, Ситово – 14,3% /256/, Дулово – 11,5% /869/, Тутракан – 6,8% /293/ и най-ниско в Силистра – 6,0% /1036/.

Според административната статистика на Агенцията по заетостта през ноември броят на новорегистрираните безработни е 610. Те са със 120 лица повече от предходния месец и с 68 повече спрямо регистрираните през ноември 2022г. През месеца 17 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите също са регистрирани в бюрата по труда. В резултат от работата на младежките медиатори и трудовите посредници в бюрата по труда от областта за месеца са активирани 174 неактивни за пазара на труда лица.

През месеца в бюрата по труда в област Силистра заявените работни места на първичния пазар на труда са 162, при 153 през октомври 2023 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в сферата на държавното управление (43,2%), следват селското и горското стопанство (13%), образованието (11,7%), преработващата промишленост (8,6%), търговията (8,0%) и т.н.

Най-търсените от бизнеса професии през октомври са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, продавачи, водачи на МПС, работници в селското и горското стопанство, работници по събиране на отпадъци, чистачи и др., каза в заключение Милена Перчемлиева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе