Спад в цената на газта за януари 2024 г.

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 12.12.2023 г. заявление на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за месец януари 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участваха  представители на „Булгаргаз“.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 януари 2024 г. да бъде 80,47 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника.

В ценовия микс за м. януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. януари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. януари – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

В доклада на работната група се предлага корекция на предложената в заявлението цена, като тя да бъде намалена от 80,77 лв./MWh – на 80,47 лв./MWh. Това е извършено след анализ на прогнозните условно-постоянните разходи за 2024 г. на „Булгаргаз“ за дейността „обществена доставка“, които са част от общите разходи на „Булгаргаз“.

На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ ЕАД информираха, че към днешна дата дружеството очаква окончателно предложената цена на природния газ за януари да бъде с около 11 процента по-ниска от действащата през декември, или малко под 78 лв./MWh.

„Намаляването на цената на природния газ за м. януари е добра новина за всички български потребители, независимо дали пряко потребявят синьо гориво или ползват топлинна енергия от топлоцентрали с първично гориво природен газ“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.  Той посочи ценовия спад на международните газови борси, дължащ се на мекото време и високата запълняемост на хранилищата в Европа. Ръководителят на регулатора отбеляза, че до края на отоплителния сезон количествата газ, които се съхраняват в Чирен, постепенно трябва да бъдат изчерпани, за да се подготви хранилището за зареждане за следващия отоплителен сезон.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.01.2024 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м.януари. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс към 31 декември т.г. включително. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе