В Силистра бе учреден Експертен областен съвет по проблемите на домашното насилие

В Областна администрация Силистра бе създаден Експертен областен съвет по проблемите на домашното насилие. Негов председател е областният управител Минчо Йорданов, заместник-председател е Илиян Великов – заместник-областен управител, секретар – Йорданка Йорданова – ст. експерт в Областна администрация Силистра. Членове на Съвета са представители на 25 институции. С цел реализация на държавната политика по прилагане на Закона за защита от домашното насилие Експертният съвет ще осъществява сътрудничество, координация и консултации между общинските, териториалните и централните държавни органи, както и между юридически лица.

Областният управител благодари за всеотдайността на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“, екипът на което като изпълнител на социални услуги в област Силистра от години работи по темата чрез различни проекти. Благодарност бе изразена и на техните партньори на областно ниво, след които и МВР. Съветът в своите действия цели да генерира полезни за обществото решения. Планирано е да се събира най-малко два пъти в годината, както и при необходимост от разглеждане на конкретен случаи. Предвидено е на заседание през м. януари 2024 г. да бъдат приети списък от инициативи и програма.

Новата структура е правоприемник на създадения през 2015 г. по проект на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – град Силистра Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие. Сред членовете на новата структура е заместник-председателят на Сдружението Галя Иванова, която е и негов юрист. Тя уведоми присъстващите, че миналата седмица заедно с инж. Христина Георгиева – председател на Сдружението, са участвали в среща в Народното събрание във връзка с реализирания съвместно с Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ тематичен проект „Социално-психологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етно-психологическите особености спрямо европейските ценности и политики“.

В обсъжданията в правната комисия са участвали народните представители от 20-и МИР – Силистра: Ивелин Статев, Стоян Георгиев и Гюнер Ахмед. Сред предложенията до депутатите е необходимостта от приемане на Правилник за работа по Закона за домашното насилие. Първият му вариант е приет през 2005 г., а на база на него от 2019 г. се осъществява криминализиране на някои престъпления под формата на отегчаващо обстоятелство при разглеждане на деяния от правораздавателните органи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе