Ученици от природо-математическата гимназия гостуваха в Окръжен съд-Силистра

Стартира поредицата лекции на магистрати от силистренски окръжен съд по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, учебна 2023-2024 година.

Първи гости и чудесна аудитория бяха учениците от 10-Б клас на ПМГ “Св. Климент Охридски“-Силистра, които за втори път посещават Съдебната палата.

 

Председателят на съда, съдия Пламен Неделчев и съдия Ана Аврамова разясниха важни моменти от правораздавателната компетентност на съда. Акцентира се върху спазването на законите, защото те са написани на база богат опит и целта е максимално да бъдат защитени правата на всеки от нас.

Учениците видяха папките на истинско наказателно дело, в което подсъдим е неправоспособен водач на МПС, превишил допустимата скорост и по непредпазливост причинил смъртта на спътника си.

Лекцията предизвика въпроси, на които магистратите отговаряха и посочваха примери за житейски ситуации, в които всеки човек би могъл да попадне в качеството на извършител, подбудител, помагач или пострадал – неволни убийства настъпили най-често вследствие на юмручен удар; телесни повреди, получени при нанесен побой; психически тормоз.

Младите хора задаваха въпроси, свързани с доказателствената стойност на записи от автомобилен видеорегистратор, охранителна камера или видеоклип, направен с мобилен телефон.

Отделно бе разгледана темата за вредата от употреба на наркотични вещества, както и за предвидената наказателна отговорност за притежаване, разпространение или отглеждане на наркотични вещества.

Съдиите подчертаха, че няма освобождаване от наказателна отговорност, дори намереният наркотик да е в малко количество, по- известно като „еднократна доза“ или „доза за лично ползване“.

В тази връзка бе отделено огромно внимание на важността да имаме чисто съдебно минало, тъй като дори незначителните наглед наказания ще ни следват в живота и могат да бъдат пречка за професионалното ни и житейско развитие.

Учениците споделиха желанието си да посетят съда отново, за да проведат симулиран съдебен процес по казус, предложен от тях.

Инициативите на съда по Образователната програма са резултат от Споразумението за сътрудничество между Висшия съдебен съвет /ВСС/ и Министерство на образованието и науката, както и от съвместната дейност с Ученически парламент-Силистра.

Всички участници в инициативата получиха Конституция на Република България, информационни и образователни материали.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе