От Микена до Троя пътуваха осмокласниците от ЕГ „Пейо Яворов“

От Микена до Троя пътуваха осмокласниците от ЕГ заедно с г-жа Солакова, старши учител по български език и литература. 420 километра с четири кораба. И четири екипажа във всеки клас. По стъпките на древните войни гребаха четири екипажа, предвождани от четирима капитани и по двама командващи флотата. Игрите включваха различни изпитания – имаше въпроси за знания и загадки за умения. С поредицата уроци за обобщение учениците сложиха финални щрихи на Омировата „Илиада“.

Под формата на игра те опитаха да си представят световете на героите, влязоха в ролята на изследователи на древногръцкото писмо и на древногръцкия характер, а като археолози трябваше да изградят хипотези за научни открития. В ковчежето със златни монети журито отмерваше успехите на всеки един отбор и от играта „Стани богат“. А капитаните на екипажите в елиминационна битка защитаваха честта на отбора си, като играха финалната игра за съобразителност, в която трябваше да намерят правилния път в древния лабиринт на имена, герои, същества и градове от света на Елада – такъв, какъвто е бил осем века преди Христос.

По-ценен от събраните жълтици в древното ковчеже на богатството обаче бе диалогът, който съпътстваше състезателните игри. Диалог за преходността на щастието и нещастието, за силата в слабостта и слабостта в силата, за стремежа на човека да отвори очите си за знанието и как това знание понякога може да направи хората по-нещастни… Код към миналото има – и в най-неразбираемите времена можеш да намериш въглен, който да припламне в настоящото и да опари мисълта ти днес. От въглена до огъня има… колко крачки… толкова, колкото решат да отнесат със себе си осмокласниците. Първата е вече направена.

От Микена до Троя пътуваха осмокласниците от ЕГ заедно с г-жа Солакова, старши учител по български език и литература….

Posted by Езикова гимназия "Пейо Яворов" – гр.Силистра on Wednesday, December 6, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе