Актуална информация за обстановката в Силистра

На територията на Силистра и общината всички основни пътни артерии са почистени и са проходими при зимни условия. Най-сериозният проблем за нормализиране на обстановката в града и в общината са изпочупените дървета. Много от тях са нанесли и сериозни щети по електропреносната мрежа. Това е причината в населените места да няма ток. Работата на аварийните екипи продължава и през днешния ден е напълно възможно всички села да са с нормално електроподаване, каза кметът на община Силистра г-н Александър Сабанов.

„През вчерашния ден основната задача беше премахване на дърветата, които бяха паднали по пътя и почистване на пътната настилка. До 9:30 часа беше почистен района около МБАЛ-Силистра и Центъра за Спешна медицинска помощ. До към 14:00 часа бяха изрязани всички дървета, които пречеха на снегопочистването. В рамките на светлата част на деня бяха изчистени абсолютно всички пътища на територията на община Силистра, включително и всички села.

Още вчера следобед беше отворен пътят Силистра-Русе, а днес сутринта бяха отворени пътищата Силистра-Шумен и пътят Силистра-Добрич.

Почистено е депото за битови отпадъци, което позволява нормално да се извършват дейностите по сметоизвозване и сметосъбиране. Почистен бе пътят към Гробищен парк – Силистра.

На територията на общината имаше много паднали клони, които пречеха на снегопочистващата техника и трябваше да бъдат нарязани и извозени. Имаше много такива дървета – над 200 на брой. Някои от тях бяха направо изкоренени. Дърветата, които са по-малки на височина, ще се опитаме да ги възстановим, като ги подрежем, за да не се налага да ги премахваме изцяло.

Но има много клони, които стърчат, особено в централната градска част. Правим така, че да бъдат отрязани, за да не създават предпоставки за много нови счупвания и материални щети върху колите на гражданите.

Общинската фирма „Синева“ продължава да почиства града, включително и тротоарните настилки, за да може гражданите свободно да се движат по тях. През нощта бяха обработени пътищата със сол и пясък, за да не се образуват поледици тази сутрин и в рамките на деня. И както виждате, всички пътища бяха изчистени идеално още в неделя. Днес остават малките улички, които за съжаление вчера не успяхме да изчистим напълно. Днес ще бъдат изчистени на асфалт, за да може гражданите да ги ползват.

Поддържаме постоянна връзка с Енерго Про. Засега имаме ток само в Силистра и Айдемир, частично в Калипетрово и село Казимир. Много от паднали дървета са паднали върху трасетата на електропреносната мрежа. Това забавя пускането на тока и на другите села. Електроподаването към се проверява внимателно по цялата му дължина, защото има опасност да се стигне до нови аварии.

Съответно водоснабдяването е свързано с тока и когато той бъде възстановен, ще има и вода“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе