Герои от паралелни светове „възпя“ в Силистра българо-френско-монголско инструментално трио

През последните години в Силистра меломаните и любителите не театъра не могат да се оплачат от отсъствие на достатъчно покани за културни изяви. Друг е въпросът, че в повечето случаи те са резултат от комерчески ентусиазъм на поне три групи от хора, които тестват своя вкус и осведоменост, довеждайки до крайдунавския север концерти, спектакли и театрални постановки. В някои моменти силистренци „намазваме“ от включването на града в частични или цели национални турнета на един или друг изпълнител. По този начин станахме абонамент на няколко „провинциални“ филхармонии, проявили въображение в подбора на репертоарите си, както и великолепен избор на „звезди“, с които да ги осъществят.

Поредната перла в броеницата от запомнящи се прояви на иначе некомфортната като вид и изглед сцена на Драматичен театър Силистра, бе концертът на българо-френско-монголско инструментално трио, създадено в основата си от българина и добруджанец – силистренец Димитър Гугов преди 15 години, и, казват, вече с изяви в над 30 страни. Независимо че българинът – майстор на гъдулката, и французинът – специалист перкусионист Фабиен Гуйо, са от Страсбург, а монголецът Енхжаргал Дандарваанчиг – виртуоз на струнни инструменти (повечето от тях са с източен произход), живее в отсрещен спрямо река Рейн град, но в съседна Германия.

„Изпълних мечтата си да имам концерт в силистренския театър“, заяви в края на изявата на сцената Гугов, който е възпитаник на силистренското Средно училище „Никола Вапцаров“, където беше предишният концерт на групата му. Това бе през 2019 г., за което свидетелства публикация в блог ВЕРСИНАЖ (www.jordansilistra.blogspot.com/2019/12/blog-post_26.html). Тогава „София, Хасково, Велико Търново, Варна, Силистра“ бе пътят в България на „Варварските цигулки“ (Violons Barbares) – една от най-успешните в Европа формации за музика на етническа основа. Според друг превод заглавието на триото е „Струнните варвари“. Така или иначе в случая произходът на техния репертоар е от три страни с различен етнически, религиозен и културен произход. Което може би превръща в необикновена симбиоза музиката на тримата творци.

В предварителен план на афиша, подготвен за концерта в Силистра – според Гугов той е дело на община Силистра, разбирайте – платен е от нея по договорка от преди шест месеца. Най-активен двигател в начинанието е Кольо Гугов – бащата на музиканта, виден наш съгражданин, неведнъж награждаван за своя активност в поддържането на цветни градинки пред жилищния блок, в който живее. „В репертоара, който е четвърти по рода си в историята на триото, е засегната темата за стари български вярвания в свръхестествени същества: змейове, таласъми, вампири, самодиви, вампири, призраци и други подобни“. Както е известно, те са познати и по други географски ширини фантастични герои, населили и множество съвременни филми. Те са познати от векове същества със своя изява в паралелни от човешкия светове – странни и плашещи, но в същото време носещи в себе си един необикновен дух.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе