Новоизбраните кмет на Тутракан, кметове на кметства и общински съветници встъпиха в длъжност за мандат 2023 – 2027

Новите общински съветници, новият стар кмет на Тутракан и кметовете на 8-те кметства в община Тутракан (останалите 6 имат кметски наместничества) положиха клетва в 10.00 ч. днес – 8 ноември, в пленарната зала на общинския съвет пред представителите на държавната власт.

С изпълнение на българския химн и на химна на Европа започна първото заседание на новия Общински съвет на Тутракан.
Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов със своя заповед свика и проведе официална част на заседанието. В началото той предостави думата на председателя на ОИК Тутракан Сашка Атанасова да връчи удостоверенията на новоизбраните съветници за мандат 2023 – 2027 година и да обяви имената на кметовете. На учредителната сесия новият състав на Общински съвет Тутракан положи клетва и подписа клетвените си листи. Пред присъстващите, изпълнили залата служители и граждани, клетва положиха както кмета на Тутракан, така и кметовете на кметствата. След този акт Минчо Йорданов връчи огърлицата и трикольорната лента на кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов. Областният управител поздрави новоизбраните представители на местната власт и пожела: „Поздравявам Ви с встъпването в длъжност като Ви пожелавам в личен аспект здраве и благоденствие, а в работата – мъдрост, воля, сила и отговорност при вземане на всяко едно решение. Вярвам, че ще заложите на професионализъм и екипност, ще загърбите политическите и лични пристрастия и ще работите единствено и само в интерес на жителите на Община Тутракан, за един по-добър, достоен и спокоен живот. Надявам се през следващите четири години да се затвърди диалогът и партньорството между централната и местната власт. Резултатите от изборите показват че сте спечелили доверието на гласоподавателите. Желая Ви да го съхраните и да оправдаете очакванията и надеждите“.

В словото си д-р Стефанов заяви, че за него това е един специален момент, защото Православната църква почита свети Архангел Михаил, пазител на душите ни и борец срещу злото, а по-стар стил Димитровден и честити на всички на именици: „Скъпи съграждани, уважаеми гости, благодаря на всички наши съграждани, които гласуваха за развитието на Община Тутракан, а не гласуваха за хора, които през цялото време лъжеха, мамеха, инсинуираха и компрометираха. И съм благодарен, че нашето общество е осъзнало, че с негатив и компромати не се живее и една община не може да се развива. Благодаря за подкрепата, която оказахте на мен и на всички, които застанаха зад каузата да работим за просперитета на нашата община“.

По традиция до избирането на председател на ОбС заседанието бе водено от най-възрастният избран общински съветник – Нехат Кантаров. Той имаше задача да проведе процедурата по избор на председател на Общинския съвет Постъпиха четири предложения – Димо Денчев от ГЕРБ, Данаил Николов от БСП, Кристиян Калчев от МК „СВОБОДА“ и Нехат Кантаров от ДПС.

След таен вот Комисията по избора обяви, че никой от тях не събира необходимите по закон гласове. След 2 часа, т.е. в 13:00 ч. гласуването бе повторено, но резултатът бе същия. Следващото заседание е насрочено за 17 ноември от 10.00 часа.

Днес Областния управител Минчо Йорданов закле новоизбраните кмет на Тутракан, кметове на кметства и общински съветници …

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Wednesday, November 8, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе