Повече от 340 безработни намериха своето работно място чрез бюрата по труда през септември

През м.септември броят на започналите работа регистрирани безработни възлиза на 348. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на образованието – 17,4% следват търговията – 10,9%, преработващата промишленост – 7,5%, държавното управление – 5,9%, селското, горското и рибното стопанство – 5,3%, административните дейности и хотелиерството – с по 4,4% и др. Това съобщи за Общинско радио-Силистра Милена Перчемлиева, директор дирекция „Бюро по труда“ – Силистра.

През септември 97,4% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. На субсидирани работни места са били назначени 9 безработни от рисковите групи- 3 по програми за заетост и 6 по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2020-2027.

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица в област Силистра през м.септември е 10,2%, като се запазва без промяна втори пореден месец. За страната равнището на регистрираната безработица през септември е 5,3%. Регистрираните безработни от област Силистра (в бюрата по труда в Силистра, Тутракан и Дулово) през месец септември са 3626 при 3621 през август.

От изнесените данни стана ясно, че по общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Кайнарджа – 40,8% /457/, следвана от Главиница – 26,0% /662/, Алфатар – 18,6% /158/, Ситово – 14,5% /260/, Дулово – 11,0% /828/, Тутракан – 7,1% /306/ и най-ниско в Силистра – 5,5% /955/.

„Според отчетените данни през септември броят на новорегистрираните безработни е 450 лица. Те са с 113 лица повече от предходния месец и с 25 лица по-малко спрямо регистрираните през септември 2022г. Други 46 търсещи работа лица от групите на заетите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. В резултат от работата на трудовите посредници в бюрата по труда от областта, през месеца са активирани 63 лица“, посочи Перчемлиева.

През септември административната статистика на Агенция по заетостта отчита ръст на обявените от работодателите свободни работни места. През месеца в бюрата по труда в област Силистра заявените работни места на първичния пазар на труда са 147, при 178 през август. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са обявени в сферата на образованието (49,2%), следва държавното управление с (17,3%), преработващата промишленост и професионалните дейности с (5,9%), хотелиерството и ресторантьорството с (4,5%) и др.

„Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, стопански и административни техници и приложни специалисти, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, работници по събиране на отпадъци, металурзи и машиностроители, оператори на стационарни машини и съоръжения и др.“, каза още Милена Перчемлиева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе