Предприятията могат да кандидатстват за адаптиране на работната среда и подобряване на условията на труд

Цел на процедурата: посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Това изисква бързи промени в пазара на труда и налага предприемане на ефективни мерки за подобряване на достъпа до трудова заетост на качествени работни места и адаптиране към промените в работната среда. Предвидените дейности също се очаква да допринесат за подобряване на здравословната и безопасна работно среда в предприятията, което е  ключов елемент за постигането на устойчиви условия на труд за всички работници, спомагайки за намаляване на рисковете за здравето на работното място и за подобряване на стандартите за здравословни и безопасни условия на труд.

 Допустими кандидати по процедурата са всички физически и юридически лица със самостоятелна правосубектност, които са търговци по смисъла на Търговския закон (самоосигуряващи се лица на свободна практика, микро-, малки, средни и големи предприятия). Кандидатът трябва да разполага с финансов капацитет и оперативен капацитет за изпълнение на проектното предложение.

Дейности, допустими за финансиране:

  1. Задължителна дейност: Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията; изготвяне на „зелени“ карти на работни процеси на конкретните работни места; обучение на лицата от целевата група, насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.
  2. Осигуряване на превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място и „ефекти от COVID пандемията върху менталното здраве“ – психологическа подкрепа.
  3. Закупуване на лични предпазни средства (ЛПС) и специално работно облекло.
  4. Осигуряване на колективни предпазни средства, вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд.
  5. Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 50 000 лева

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 391 166 лева

Процент на безвъзмездната финансова помощ:

За микро-, малки и средни предприятия финансирането е 100%, не се изисква съфинансиране.

За кандидати големи предприятия безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80% от общата стойност на проекта (20% съфинансиране от Кандидата).

Краен срок за кандидатстване: 31.12.2023 г. 17:00 ч.

Пълният пакет документи е публикуван в ИСУН 2020 на следния интернет адрес:

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/f79c5768-5d00-49a7-994e-20e2215f9ae4

Областен информационен център – Силистра предоставя безплатна информация на всички заинтересовани лица. Заповядайте в Центъра на адрес: гр. Силистра, ул. “Симеон Велики“ №49 (сграда на Художествената галерия, вход към Кукления театър).

Тел. 086 822 012

Email: [email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе