На финалната права е проектът за изграждане на допълнителни експозиционни площи на територията на Мемориален комплекс „Военно гробище 1916 – Тутракан

Съвсем близо сме до приключване на един от най-значимите проекти за нашата община и за българското общество като цяло – „Изграждане на Допълнителни експозиционни площи на територията на Мемориален комплекс „Военно гробище 1916 – Тутракан“. Този проект е един от малкото, който пряко засяга развитието на нашата територия като туристическа дестинация и като място за развитие на младежите и децата ни.

Това един различен проект, който се различава от стандартните правила за кандидатстване при подобряване на общинската инфраструктура, които по традиция Община Тутракан приоритетно изпълнява. Гаранция за неговия успех и жизнеспособност е това, че е подложен на детайлна оценка на риска за изпълнение от независима търговска банка в лицето на ДСК.

Неговият потенциал още на етап кандидатстване е оценен от международни и национални институции като европейската културна организация „Европа Ностра“, Фонд на фондовете, Регионален фонд за градско развитие. Нещо повече, тази възможност за финансиране получиха само 4 общини от Северна България, при 17 проекта за цялата страна.

Съгласно правилата на програмата, както и поради настъпилата в последните две години финансова криза, общината пое дълг от 1 581 765 лв. чрез нисколихвен заем от Фонд ФЛАГ в рамките на 10 години (107 месеца) с месечна вноска 14 600 лв., който се основава на подробно разработен бизнес план, оценен от независими и доказани финансови експерти, както и банков борд на директорите. В основата на неговото изплащане е жизнеспособността на самия музеен комплекс, като е оценено че той сам ще има възможност да поеме вноските чрез търговската дейност и културните услуги за посетители от страната и чужбина.

Сградата на Мемориалния комплекс включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията ще бъде представяна по интересен и увличащ начин чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката. Зала „Диорама“ е сърцето на проекта. Там ще попаднем в реалистично възстановена обстановка на окопи, където на модерна 360-градусова стена от лед монитори, теренът плавно ще прелее с декорите в залата и ще се преживее атаката на нашите военни части. За най-малките е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри. Подобно на всички европейски музеи е предвидено и тематично кафене, където посетителят може да отдъхне и да потърси допълнителна информация на предвидени за това киоски. Това е първият музей в България, който ще представи събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Информацията ще разглежда периодите преди Първата световна война. Поради това тук ще е мястото за извънкласни уроци за нашите деца и всички ученици от страната ни.
Изпълнението на проекта е в пряко партньорство с Исторически музей – Тутракан и Фондация „Архегет“, като той е един от малкото примери в страната за съвместна работа на общинската администрация с доказани специалисти в научната сфера като акад. Георги Марков, Николай Поппетров, покойният акад. Светлин Русев и гражданския сектор.

Най-важното за обществото ни тук е да запазим младите, развиващи се хора в града, като едновременно с това дадем възможност за развитие на по-добро образование и култура, включвайки съвременните практики на редица европейски и световни музеи. Подобни стъпки са реалните мерки да направим Тутракан по-добро място за живеене на всички нас.

Скъпи съграждани,Съвсем близо сме до приключване на един от най-значимите проекти за нашата община и за българското…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Friday, October 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе