Съдиите от Районен съд-Силистра с лекция за малките ученици

Вълнуващо премина посещението на учениците от 3-Б клас от училище „Иван Вазов“-Силистра в Районен съд-Силистра.

Интересните уроци започнаха още с влизането в Съдебната палата, където децата бяха проверени от „Съдебна охрана“ и им бяха разяснени правилата за поведение в сградата, и в съдебната зала.

Третокласниците очароваха служителите, съдиите и посетителите на съда с възпитано поведение и вежливо отношение-поздравяваха гласно всеки срещнат по коридорите на Съдебната палата.

В съдебната зала любознателните гости бяха приветствани от Председателя на Районен съд – Силистра съдия Мирослав Христов, Заместник председател съдия Жанет Борова и съдия Галина Великова.

Те разясниха на децата основните характеристики на гражданските и наказателните дела, като дадоха интересни примери за житейски проблеми или ситуации, в които хората се обръщат към съда. За малките гости беше интересно да научат, че в съда не влизат само хора, които са нарушили закона, а и такива, които търсят справедливост. В съдебните дела участват и специалисти със знания в определена област, които съдействат на съдебния състав да отсъди справедливо. Често хората идват в съда за да получат определени документи, които се издават само от съда. Такъв документ е например свидетелството за съдимост, в което се вписва дали лицето е осъждано с влязла в сила присъда и за какво престъпление, или не е осъждано. Съдиите подчертаха, че тази информация следва човека през целият му живот, и че ако спазваме законите няма да има лоши последици за нас.

Децата се интересуваха как протича съдебното заседание. Магистратите разказаха интересни моменти от досъдебното и съдебното производство, показаха специалните места на участниците в съдебния процес– съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат, ищец, ответник, подсъдим, свидетел, вещо лице, съдебен секретар, съдебни служители, и обясниха техните роли по делата.

Тъй като брошурата на Районен съд-Силистра, издадена в помощ на по-малки ученици вече беше достигнала до децата, те нямаха търпение да обсъдят със съдиите как ще е най-правилно да постъпят в представена от тях примерна ситуация. Децата споделяха действителни случки, които развиваха хипотетично в различни варианти и получаваха ценни съвети от магистратите.

„Винаги отговаряйте на обажданията на родителите си; винаги им съобщавайте къде сте; не се отдалечавайте с непознати; не отивайте на непознати места; не споделяйте лични неща за себе си и семейството си, особено в социалните мрежи; не се опитвайте сами да разрешите сериозен проблем, а веднага потърсете помощ и се обадете на 112.“ – тези и още съвети получиха третокласниците от съдиите-лектори.

Учениците сърцато помолиха за възможност отново да посетят съда и да разговарят със съдиите по важни въпроси, свързани с правата и задълженията, и с последиците от неспазването на правилата и законите.

Те получиха уверението на домакините, че инициативите по Образователната програма ще продължат през учебната година.

Последваха снимки на децата в ролята на съдии, съдебни заседатели, прокурор, подсъдим, съдебен секретар.

Третокласниците споделиха, че в съдебната зала са научили нови полезни неща, че ще се учат още по-добре в училище, ще четат много книги; ще се пазят от рискови ситуации, ще бъдат срещу агресията, насилието, обидите и най-вече във всеки момент ще се стараят да бъдат добри хора.

Децата от 3-б клас бяха първите ученици от ОУ“Иван Вазов“-Силистра, с които магистратите работиха по образователната брошура на съда. Инициативата бе на техният класен ръководител госпожа Галина Великова, която е убедена, че ползата от съвместната дейност ще е огромна, най-вече за децата.

Всички участници получиха Конституция на Република България и образователни материали. Предстои да получат и специални удостоверения от Висшия съдебен съвет, подписани от Председателя на Районен съд – Силистра Мирослав Христов.

Инициативите на съдилищата в Съдебен район-Силистра по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ предизвикват голям интерес и положителни отзиви.

Предстои работа и с ученици от други класове от всички училища, проявяващи интерес към инициативите на съдилищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе