Самостоятелна изложба на самодейката Добринка Петрова по повод Дните на село Калипетрово

На 18.10.2023 г. от 16 ч. във фоайето на Народно читалище „Пробуда” – с. Калипетрово е откриването на самостоятелна изложба на самодейката Добринка Петрова по повод Дните на село Калипетрово, посветени на Димитровден. За нея етнологът д-р Йордан Касабов заявява, че е истински майстор на народни носии по автентични модели, както и на различни аксесоари с мотиви от народното ни творчество, представено от него в книгите му „Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“, „Шиковското население в Добруджа“, „Скритият бог“, както и в най-новата му творба, наречена „Милостта на времето“ (тя ще бъде представена на 23 октомври от 17 ч. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека – Силистра).

В програмата Дни на Калипетрово 2023 също: на 20.10. в Народно читалище „Пробуда” – изложба на детски рисунки и традиционни местни носии. На 21.10. от 12 ч. е предвидена среща с представители от селата на Провадийския сърт, откъдето преди двеста години са пристигнали предците на част от настоящите жители на селото. Срещата е продължение на гостуването на калипетровци в Провадийския край, описана в публикацията „Съкровени бележки от незабравима калипетровска екскурзия в провадийските съртове – родна земя на някогашните шиковци

На следващия ден: 22.10. от 10 ч. е представянето на книгите на етнографа Милена Драгнева от Исторически музей – Провадия: „Диалектът на сърта. Езикът на старите българи в Провадийско” и „Обичаи и обреди от Провадийско”. В 15 ч. в Духовен център „Доростолски митрополит Иларион” при православен храм „Св. ВМЧК Димитрий” ще се проведе среща с деца със специални образователни потребности.

18.10.2023 г. от 16 ч. във фоайето на Народно читалище „Пробуда” – с. Калипетрово е откриването на самостоятелна…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, October 10, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе