Градският часовник в Силистра заработи отново

Емблематичният градски часовник в Силистра, който е с 137 – годишна история, на покрива на Художествената галерия отново заработи. След няколкогодишно мълчание силистренци отново ще чуват камбанения звън, който отмерва кръгъл час. И това стана благодарение на младият служител на галерията Теодор Стойчев, дължа да отбележа “ по своя инициатива“.

Според него часовникът е в добро състояние, но някои части са износени и трябва да се подменят, както и редовно да се смазва и навива. Теодор е един от изявените фотографи на града ни с няколко самостоятелни фотоизложби зад гърба си.

ГРАДСКИЯТ ЧАСОВНИК НА СИЛИСТРА

137 годишна е историята на градския часовник ,разположен на най-високото място на един от архитектурните символи на Силистра – Художествената галерия . Часовникът е монтиран върху вискокия купол и е производство на чешката фирма „ Хайнц „-Прага. Той е с четири циферблата,всеки който е обрнат към една от посоките на света, с диаметър 1 метър. Историческите факти сочат, че той е завършен и заработил през 1886 година . За съжеление летописците от онова време не са оставили за поколенията нито датата,нито часа, кога за за първи път е прокънтял мелодичния му звън.

Интересно, оригинално и сложно е устройството на тази уникална емблема на нашия град. Той е механичен и работи с верига и две противоположни тежести, всяка от която е 50 килограмова, а височината на механизма от машината до циферблата е 12 метра. Едно навиване на механизма е достатъчно часовникът да работи три деноннощия. Повече от столетие еднометровото махало прецизире времето с 10 килограмов диск. На всеки кръгъл час от този часовник силистренци разбират колко точно е часът, в зависимост от броя на ударите на специално монтираната камбана. Часовникът е издържал на земетресенията през 1977 и 1990 година, независимо ,че сградата се е понапукала тук-таме. В докладна записка от 1957 година, секретаря на Община-Силистра, Георги Кирилов , моли за отпускане на финансови средства за поправка на часовника,кайто не работи от румънско време. Силистренският работник в местният околийски промкомбинат Иван Кръстев , приспособил части и привел в изправност часовника. Но след някоя друга година той отново спира. По време на кметуването си Калин Георгиев / 1966-1968 / вика майстор-часовникар от Пловдив, който ремонтира часовниковия механизъм и той отново заработва. В последните години той се поддържаше от местния часовникар Хосеп Апрахамян / Хопчо /.

Марин Минев АРТ Силистра

ГРАДСКИЯТ ЧАСОВНИК В СИЛИСТРА ОТНОВО ЗАРАБОТИЕмблематичният градски часовник в Силистра, който е с 137 – годишна…

Posted by АРТ Силистра on Saturday, October 7, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе