Вечер на китарата в град Дулово – една проява на НЧ „Бялата лястовица“

В Месеца на китарата – творческа китарна вечер в град Дулово – една инициатива на клуба с ръководител Светлозар Драгнев към НЧ „Бялата лястовица“. Време е някой да организира подобна в Силистра с участието и на тукашните отлични майстори на шестструнката. Имаме таланти в Добруджа, да ги покажем на публиката. А може би не знаете, че „В древна Елада с китара се обозначава струнен музикален инструмент, подобен на лирата и използван главно за съпровод на пеене.

Има предположения, че името на инструмента произхожда от древната финикийска дума „kuthar“ – името на бога на занаятчийството. Понятието китара в будизма има значение на мъдрост, хармоничност и знание. Нейната предшественица лютнята при древните елини е символ Вселената, небето и земята, хармонията и помирението на силите в природата, самопознанието, омайването на дивите зверове и умението да се разрешават конфликти.

Струните на китарата олицетворяват отделните сфери. При древните китайци китарата е символ на знание и мъдрост, ученост, хармония между монарси и министри, приятелство, както и на брачно блаженство“ (Уикипедия).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе