Юристката от Силистра Татяна Тихчева представи в двутомник събития в Крайдунавска Добруджа в рамките на повече от осем десетилетия

В зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович” на 25 септември 2023 г. бе представянето на втората част на книгата „Из лабиринтите на моята памет” на юристката Татяна Тихчева (за нея конкретно в Блог ВЕРСИНАЖ – www.jordansilistra.blogspot.com, „Адвокат Татяна Тихчева от Силистра с втора част на „Из лабиринтите на моята памет“). Тя е родом от Тервел, потомка е на преселци от Северна Добруджа, работила е в Силистра и в Дулово, живяла е в Брадвари и Сребърна. Била е юрисконсулт, секретар на Окръжен съвет – Силистра, служител в държавен арбитраж, адвокат и съдия. В Дуловския си период е политически активист, а през всичките си съзнателни години е буден и активен гражданин.

Преди 5 години излезе от печат първата част на книгата, представяща обществено-политически събития в силистренския край през последните повече от осем десетилетия, включително за отражението им върху живота на хората (www.jordansilistra.blogspot.com, „В творческата вечер на адвокат Татяна Тихчева оживя близкото минало на окръг Силистра“). Намерено е място за редица личности от различни среди на обществото, както и за преживявания на авторката в не една или две житейски ситуации.

За книгата от РБ съобщават: „Творбите на Татяна Тихчева са ценно попълнение в краеведския фонд на Регионална библиотека – Силистра. Мъдрият поглед на авторката, увлекателното описание на бита, обичаите, езика на хората от добруджанския край придават по-добра видимост на описаните важни процеси – преселването на българите от Румъния през 1940 г., т.нар. възродителен процес и „голямата екскурзия“, и др.“.

В диалогичен стил своите впечатления от книгата, а и от общуването си с г-жа Тихчева, изразиха адвокатите Ели Тодорова и Димчо Кьосев, включително се роди идеята да се състави редакционен колектив, който да подготви книгата за адвокатурата в Силистра и областта, която се оказа, че е сред най-младите в страната. Юристката Павлина Георгиева, осигурила с най-голямо уважение и музикалния жест към авторката, също припомни нейни забележителни качества – отличен специалист и смела жена, отличаващи я в колегията. Самодейката Кръстинка Пейкова поздрави с песен виновничката за поредния своеобразен духовен празник.

Импровизиран спомен възкреси и етнологът д-р Йордан Касабов от времето на своето кметуване в село Брадвари, когато Тихчева е на отговорна работа в Окръжния съвет – за него тогава тя е била привлекателна като жена и човек на пост, директна в общуването си и в същото време скромна. Той благодари за нейната заслуга в Силистра да имаме уникалния етнографски сборник за Добруджа, издаден преди половин век, който, според Тихчева, се намира на видно място в остъклена витрина в Нюйоркската библиотека.

От свое име, от името на сестра си Силвия и на дъщерите им, живеещи в чужбина – едната в Канада, другата в европейска страна, своята благодарност изрази Мариана Станчева, собственик на издателство ТИБО, отпечатало двете книги на Тихчева. Тя сподели, че след излизането на втората част на книгата майка ѝ е станала някак си по-спокойна, по-здрава и по-обичлива.

Припомнено бе, че покойният ѝ съпруг Велико Великов е сред хората, които приживе са подстрекали видната юристка да се захване с написването на тази книга. В нея тя събира живота си в над 700 страници, включително и благодарение на архив, събиран с десетилетия и чакал реда си да бъде раздиплен, натрупан в 5-6 кашона. В тях са запазени документи, свързани с участието на Тихчева при откриването на Кукления театър в Силистра, на пансиона за стари хора и др.

Книгата си Тихчева ще представи на 27 септември и в град Дулово, където работи 23 години. Там е опознала един друг свят – този на мюсюлманските общности. Била е част от разтърсващи събития през 80-те години на миналия век. Участвала е активно в политическите моменти след 1990 година и разказва с подробности за хората, с които е била в борбата за установяване на демократичните промени в Добруджа. Благодарение на книгата от плесента на забравата изплуват имена на лидери на национално и на регионално ниво.

https://jordansilistra.blogspot.com/2023/09/blog-post_26.htmlЮристката от Силистра Татяна Тихчева представи в…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, September 25, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе