Кръгла маса на тема „Валидиране на компетентности“ във филиала на РУ „Ангел Кънчев“

На 4.10.2023 г. във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“ бе проведена Кръгла маса на тема „Валидиране на компетентности“. Форумът е част от проект №101051614—IRPEAAL—ERASMUS-EDU-2021-AL-AGENDA-IBA „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“. Той бе организиран от областния координатор по проекта Майя Григорова – старши експерт в РУО на МОН и е в изпълнение на План за действие към Партньорско споразумение от 5.02.2023 г.,

Домакин на събитието беше доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиала, а модератор – доц. д-р Диана Железова-Миндизова – ръководител на Център за продължаващо обучение и член на Областната координационна група за учене през целия живот. На кръглата маса, освен членовете на ОКГ и партньорските организации, присъстваха и представители на работодатели и училища в областта, както и представител на Областна администрация Силистра.

В първата част на събитието са представени възможностите и процедурите, свързани с валидирането на компетентности, необходими за придобиване на професионална квалификация, както и за основна степен на образование. Презентации по темата представиха г-жа Григорова, д-р инж. Диана Бебенова – председател на СНЦ „Паралел – Силистра, Росица Раданова – старши учител в ПГСУАУ „Атанас Буров“, инж. Светла Гойчева – управител на ЦПО „Сезони“ и Галя Илиева – директор на ОУ „Отец Паисий“ – Силистра.

Във втората част на кръглата маса бе проведена ползотворна дискусия с представителите на бизнеса, които представиха своите проблеми, основният от които е липсата на квалифицирани кадри, изразиха мнения и направиха интересни предложения за подобряване на комуникацията между образователните институции и работодателите, с цел повишаване интереса на учениците към така наречените „неатрактивни“ професии.

В заключение всички участници в кръглата маса се обединиха около идеята, че валидирането на компетентности е изключително важен процес, който ще придобива все по-голямо значение, предвид нарастващата глобализация и динамичното развитие на неформалното обучение и информалното учене.

На 4.10.2023 г. във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“ бе проведена Кръгла маса на тема „Валидиране на компетентности"…

Posted by Jordan Georgiev on Wednesday, October 4, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе