В Силистра започна работа иновационен лагер за средношколци от училища в Силистра, Тутракан, Дулово и Средище

В заседателната зала на Филиал Силистра на Русенския университет започна работа седмото издание на формàта Иновационен лагер „Активни за развитие на нашите общности“, който е за обучение на средношколци в подготовката, писането и представянето на бизнес проекти. В рамките на два дни – 3-4 октомври, в предвидената програма в три модула ще участват 24 ученици от пет средни училища от Силистра, Тутракан, Дулово и село Средище.

В началото на форума приветствия от името на институциите, които представляват, поднесоха областният управител Минчо Йорданов, доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра, и Мария Недялкова – заместник на кмета на община Силистра. В поздравителния адрес на г-н Йорданов до организаторите и участниците се казва: „Поздравявам Ви с провеждането на седмото издание на настоящата практико-приложна проява. Като форма на общуване между ученици и представители на различни общности – академична, управленска и гражданска, тя дава възможност за взаимодействие в непосредствен образователен процес. Приветствам всички участници в иновационния лагер, както и неговите организатори. Желая Ви да бъдете взаимно полезни в рамките на двата дни от програмата, за да бъдат изпълнени техните предварителни намерения“.

Д-р инж. Диана Бебенова-Николова – председател на СНЦ „Паралел-Силистра“, което е в основата на международния проект „Активни“ по линия на програма „Еразъм+“, заяви: „Проектът се реализира едновременно в 4 европейски държави, освен България, а именно Италия – партньор от о. Сицилия, Испания – партньор от Канарските острови, и Португалия – партньор от столицата Лисабон“.

На старта на събитието бяха представители на местните партньорски организации: РУО на МОН и отдел „Образование и младежки дейности“, а в ролята на гости – представители на Общински съвет – Силистра, Областен информационен център – Силистра, Център за кариерно ориентиране – Силистра, Ротари клуб – Силистра и др.

В различните модули във вид на работни ателиета, през които ще преминат всички участници в иновационния лагер, своите знания ще споделят Лора Саркисян и Лидия Светославова, съответно експерти по маркетинг и културно-природно наследство; Владислав Костов и Даниела Костова – предприемачи и треньори по подготовката на бизнес модели.

Във втория ден на проявата е предвидено представяне на 5 проекта с разработена идея за бизнес на базата на свършената до този момент работа. Те ще бъдат оценени от тричленно жури по скала с показатели, предварително зададени на участниците. В края на иновационния лагер всички ученици ще получат сертификати, удостоверяващи преминатото обучение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе