Тържество за 1 октомври в Силистра – Ден на освобождението на града от румънска окупация

На 1 октомври в Дунавски парк Силистра бе проведено тържество, посветено на освобождението на Силистра и на Южна Добруджа от румънска окупация. Събитието бе по повод навлизането на българските войски в крайдунавския град и на годишнината на Крайовския мирен договор, подписан на 7 септември 1940 г., върнал областта в пределите на Родината. Десет дни преди първия октомврийски ден цар Борис III, наречен впоследствие „Обединител”, се обръща към българския народ със свой манифест, в който се казва: „Добруджа посреща днес родната войска и над нейната плодородна равнина се развяват гордите знамена, върху които са написани имена и дати с безсмъртна слава!“. Дни след това части от Трета българска армия победоносно навлизат в град Силистра, посрещнати възторжено от добруджанци.

В тържествена церемония пред паметника на цар Борис ІІІ венци и цветя положиха представители на държавни и общински администрации, сред които областният управител Минчо Йорданов и заместник областният управител Илиян Великов, на политически партии, коалиции и сдружения, на културни и образователни институти, както и граждани. От името на областния управител до общетсвеността на Силистра по повод празника бе разпространен поздравителен адрес, в който се казва: „Поздравявам Ви с 1 октомври – Ден на освобождението на Силистра от румънска окупация. На този ден жителите на един от най-старите градове в България заедно със своите събратя от съседни населени места посрещат българските войски, за да установят българска администрация във възвърнатата област Южна Добруджа към Родината. Честити сме да отбелязваме вече 83 години този ден като празник на свободния дух и на културната идентичност в изконните ни земи!“.

В приветствието си д-р Юлиян Найденов като кмет на общината отбеляза трепета, с който жителите на Южна Добруджа са чакали възвръщането ни към България. Слово за празника изнесе доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев”. Магдалена Нешева и Никола Калинов, ученици от IIIб клас при Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ с преподавател Тодорка Вълчева, изпълниха стихотворението „Силистра“ от Христина Димитрова. На почетен караул бяха учениците Алекс Попов и Дара Славова от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – представители на Клуб „Млади възрожденци“ при Общински комитет „Васил Левски“.

Паметникът на Цар Борис III Обединител e дело на скулптора Йордан Колев – директор на Художествена галерия – Силистра, и бе открит през 2001 година в присъствието на Симеон Сакскобургготски – син на последния български цар, тогава министър-председател на Република България. Поздрави към присъстващите поднесоха ансамбъл „Добруджа” с ръководител Димитър Джамбазов и Градски духов оркестър. По същото време на общ концерт в Голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска“ в рамките на Международния фестивал „Земя на славни предци“, проведен в град Нови пазар, Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ – Силистра изпълни пред близо 200 хористи от различни градове на страната песента „О, Добруджански край“. Тя е написана през 1917 г. като военен марш, за да се превърне в химн на Добруджа, изпят от хористите на създаденото през 1908 година Музикално дружество „Седянка“ при посрещането на българските войски преди 83 години на площад „Свобода“ в Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе