Европейската нощ на учените в Русенски университет идва с интересни събития и изненади

На 29 и 30 септември 2023 година в Русенския университет и неговите филиали в Силистра, Разград и Видин ще бъде отбелязана поредната Европейска нощ на учените. Тя ще премине под мотото „Заедно за зелена и дигитална Европа“.

Програмата на Нощта ще започне в 9,30 часа в централното фоайе на Ректората с приветствие на ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев. След това призьорите в състезанието за есе, рисунка или презентация на тема Моят поглед към кариерите на бъдещето ще получат своите награди. На същото място ще се състои откриването на изложбата за Димитрана Иванова, любезно предоставена от Регионален исторически музей-Русе. Димитрана Иванова е родена в Русе и е една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението. Тя е автор на редица научни трудове, сред които монографията „Правна защита на женския труд“.

От 11 часа, в Образователното пространство на бъдещето в университета ще започне кръгла маса на тема Дигиталното бъдеще на икономиката, образованието и културата. Презентатори в трите панела на форума ще бъдат съответно проф. Пламен Даскалов и доц. Цветелина Георгиева, доц. Галина Иванова и доц. Валентина Войноховска, д-р Виктория Иванова.

В 12 часа, в зала 2.203 ще започне събитието Учен за един ден, насочено към ученици от средните училища в град Русе. За любознателните млади хора ще отворят врати лабораториите на Русенския университет по Електроника, по Промишлени комуникации и безжични технологии и по Цифрови послойни енергийни системи.

В 14 часа, в зала 2 на Канев център, ще се съберат ученици от средни училища в град Русе, които ще разискват по темата Европа разчита на вас.

От 15,30 часа, в Образователното пространство на бъдещето в Ректората, ще бъдат представени успешни Тандеми в науката от обучаващи се или вече завършили обучението си докторанти на Русенския университет и техните научни ръководители.

Кулминация на първия ден от Европейската нощ на учените в Русенския университет е събитието Учени и бъдещи учени на сцената, което ще започне в 17 часа в зала 2.101. Инициативата е традиционна за Русенския университет, но всяка година поднася изненади с изявите на нови неподозирани таланти сред учените от университета. Тази година за доброто настроение на публиката ще се погрижат учени в следните категории: блестящи музикални таланти, вдъхновили следващи поколения учени – синове, дъщери и внуци; остроумци; таланти, изкушени от перото и четката; фотографи; резбари; колекционери на духовни съкровища. По традиция към събитието виртуално ще се присъединят преподаватели от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, Тараклия, Молдова, които ще поднесат своите музикални поздрави към академичната общност на Русенския университет и гражданите на град Русе.

На 30 септември в 10 часа Нощта на учените в Русенския университет ще продължи в двора на университета пред Корпус 2, където за децата на преподавателите и приятели на университета ще се проведе Работилница за таланти под вещото ръководство на преподаватели и студенти-педагози  и Детско шоу с аниматорите от Веселяците.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе