Днес отблязваме 115 години независима България

На 22 септември 2023 г. България чества 115 години от обявяването си за независима държава. Денят се чества като официален празник от 1990 г. и ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна.

В нощта срещу 22 септември 1908 г. министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

По традиция център на тържествата е старата столица Велико Търново. Празничният ден започва рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10:30 часа ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България на хълма „Царевец“.

Тържествената заря-проверка ще се проведе на площад „Цар Асен І“ от 19:30 часа.

Денят на Независимостта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе