Празник на караомурския динен маджун

Около Гизлиджанската чешма в село Смилец се събраха гости от близо и далеч, малки и големи, за да видят как се прави уникалния динен маджун, а и да участват в правенето.

Тазгодишното издание на празника е посветено на 190-тата годишнина на селото и е под надслов: “Миналото е в книгата, бъдещето в децата ни!”.

В традиционните работилници за изработване на динен фенер и точене на баница и тази година се включиха от най-малките до пораснали деца.

В ревюто на народни носии отново се включиха рекорден брой деца от цялата област.

В програмата на събитието участват певчески състави от читалища и пенсионерски клубове от областта.

Преди дни излезе от печат книгата “Историята на село Смилец”, с автори Руси Михов и Милка Тодорова. Г-жа Тодорова с трепет разказа за дългия път, по който са преминали, за да съберат и опишат родовете и историята на селото. Тя благодари на всички спомоществуватели, помогнали за издаването й.

Ставрофорен иконом Добри Чаков и отци от епархията осветиха празника и благопожелаха всички присъстващи.

Празникът бе открит от г-жа Петранка Неделчева – кмет на селото. Поздравления за всички участници поднесоха г-жа Мария Недялкова – зам.-кмет “Хуманитарни дейности” и г-н Димитър Трендафилов – зам.-председател на Общински съвет. Специални гости на празника бяха членовете на журито на конкурса “Дунавски звезди”, с председател Нели Рангелова, както и представителна група от село Нови Томай, Молдова, с което смиленчани скоро се побратимиха.

Празник на караомурския динен маджунОколо Гизлиджанската чешма в село Смилец се събраха гости от близо и далеч, малки и…

Posted by Община Силистра on Sunday, September 10, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе