В Областна администрация-Силистра бе проведено заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, която е към институцията „Областен управител на област Силистра“
Областният управител Минчо Йорданов председателства заседанието и изслуша участниците в него по дневния ре, включващ представяне на текуща информация за дейности по темата от м. юни до м. август на настоящата година, също за състоянието на инфраструктурата, отнасяща се до безопасността на движението по пътищата около учебни и детски заведения във връзка с началото на новата учебна година, както и приемане на график за провеждане на съвместно регионално учение за реакция при настъпило ПТП с пострадали или при усложнена пътна обстановка.

В заседанието онлайн се включи представител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а присъствено участваха представители на Регионална дирекция по пожарна безопасност, РУО на МОН, РЗИ, Областно пътно управление и на общините Силистра, Кайнарджа и Ситово. За членовете на комисията налична за обсъждане бе и информация по образец, предоставена от други институции – членове на Комисията.

От представената информация стана ясно, че по пътища в Силистренско са монтирани 4 300 направляващи колчета – по пътя за Русе, по обходния път от 103 до 115 км, около Сокол, Главиница и в Кайнарджанско. На финала е работата по пътя от Межден до Тервел, включително по моста, свързващ на този път двете административни области. Дейности продължават в общините Дуловско и Алфатарско. За пръв път от много години насам на толкова голям периметър са извършени дейности по премахване на храсталаци и на „млада гора“ край пътищата в региона.

Свои дейности от м. януари т.г. насам в учебната мрежа – 23 детски градини, 42 училища и няколко ЦПРЛ в региона, отчете РУО на МОН. Училищата работят по план-програми, които са за времеви периоди по учебни години. Силистра бе домакин на националния кръг на състезанието за млад автомонтьор и за водачи на МПС. Проведени са кръгове от националното състезание за безопасност на движението по пътищата, както и по приложно колоездене.

Изпълнена е задача, обявена на национално ниво, по обобщаване на информация за безопасността на пътищата край 69 учебни заведения в областта, която е предоставена с предложения за нейното подобряване до МОН и Областна администрация Силистра. По темата допълнението от РЗИ е за проведени две събития с над 40 ученици от Спортното училище в Силистра и от село Средище.

През отчетния тримесечен период Регионална дирекция по пожарна безопасност е участвала с 12 броя техника в решаване на проблеми при десет пътно-транспортни произшествия с 37 души пострадали при тях. Осъществила е професионални действия и в редица пожари, за което областният управител Минчо Йорданов благодари за навременното успешно взаимодействие с другите институции на служителите от дирекцията, както и за бързата им реакция – конкретно отбелязвайки пожарите в промишлената зона край Силистра и на сметището в Тутракан. Екипите на Център за спешна медицинска помощ – Силистра са реагирали на 40 повиквания за ПТП през месеците юни, юли и август, помагайки на 53 пострадали лица.

В отчетите от общините Силистра и Ситово бе обявено, че в бюджетите им няма заложени средства за безопасност на движението по пътищата. В най-голямата община и център на област Силистра са извършени пет дейности, включително с поставяне на нови пътни знаци, три са изградените автобусни спирки от нов тип в село Айдемир, обновление има по преградни съоръжения пред учебни заведения.

От Кайнарджа отбелязаха, че имат общо 14 пешеходни пътеки от тип „зебра“ в общината, както и от Ситово, че ще работят по подобни „съоръжения“ за началото на учебната година.
В ход е подготовката на работна среща в Областна администрация – Силистра с представители на ОДМВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ и на ЦСМП, за да бъде уточнено времево и като съдържание предстоящото съвместно регионално учение за реакция при настъпило ПТП с пострадали или при усложнена пътна обстановка. Стана ясно също, че тази година 20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя при пътно-транспортни произшествия, когато обикновено се провеждат различни събития с участие на подрастващи. Налични са и нови насоки, които са публикувани на сайта на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе