Единадесетият фестивал „Мамалига 2023“ на 7 октомври в тутраканското село Нова Черна

Фестивалът ”Мамалига” в с. Нова Черна, община Тутракан, се провежда за единадесети пореден път на 7 октомври и е част от културния календар на община Тутракан.

Целта  на фестивала е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри, рецепти и други характерни за населените места от различните фолклорни области.

Във фестивала могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и др. формации от страната и чужбина.

В конкурсната част е предвидено приготвяне на мамалига. Право на участие имат както майстори-готвачи, така и любители.

Ястието трябва да се приготви на място, в автентичен съд, на огнище с триножник. Бърка се с дървена лъжица и се поднася, както са го консумирали нашите деди. Критерии за оценка са техниката на приготвяне на мамалигата, вкусовите качества и етно-визията на целия процес от приготвянето до поднасянето.

Във фестивала е включен и конкурс за надиграване, като право на участие имат детски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци и хора.

Извън конкурсната част на проявата могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и формации от страната и чужбина.

Заявки за участие се приемат до 21 септември включително.

Организатор на Фестивалът на мамалигата в с. Нова Черна е е НЧ „Васил Йорданов-1942 г.” с. Нова Черна, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна.

Място на провеждане : Площада пред читалището.

Официално откриване 10.00 ч.

Контакти:

с. Нова Черна, ул.”Черно море” 26, община Тутракан, област Силистра
НЧ „Васил Йорданов -1942 г.”

Телефон за връзка:
0895020195 – Валентина Георгиева – секретар НЧ „Васил Йорданов-1942г”
0885204571 – Тодорка Владимирова – председател ЧН
e-mail :[email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе